Nieuwe 'visserijbeleving' in Urker museum laat het moderne vissen zien

URK • Vr 24 maart 2023 | 17:03 • Vrijdag 24 maart 2023 | 17:03

Een 'visserijbeleving'. Zo noemt Museum Het Oude Raadhuis op Urk de gloednieuw ingerichte expositiezaal. De ruimte moet een indruk geven van hoe er anno 2023 door de Urker visser wordt gevist.

Terwijl werklui nog even de laatste werkzaamheden verrichten aan de zaal, leidt museumbeheerder Eef de Vries ons door de visserijbeleving. "Kijk, hier zie je de achterkant van het schip, de zijkant, de patrijspoorten." Op grote schermen zijn beelden van een hypermoderne vissersboot, een zogeheten Flyshooter, te zien en dan waan je je als bezoeker al snel aan boord. "We willen laten zien hoe de visserij op dit moment zijn werk doet", aldus De Vries. "Ook veel Urkers weten niet meer hoe het er op zee aan toe gaat, maar mensen buiten Urk al helemaal niet. Met deze expositieruimte willen we dat goed in beeld brengen."

Visserij in zwaar weer
De nieuwe zaal wordt geopend op het moment dat de Urker vissersvloot vanwege steeds strengere regelgeving vanuit Brussel in zwaar weer verkeert. Maar bang dat de vissersboten binnenkort alleen nog in het museum zijn te bewonderen, is de museumbeheerder niet. "Er is altijd toekomst voor de visserij", zo schat De Vries in. "Maar we zullen wel moeten veranderen. We moeten nieuwe manieren vinden om de visserij een andere invulling te geven. En de visserijtechniek van de Flyshooter die hier wordt vertoond, is één van die nieuwe manieren."

Pal naast de nieuwe expositieruimte bevindt zich de vorig jaar geopende tijdscapsule, daterend van zo’n vijftig jaar geleden. Gecombineerd met echte rekwisieten als boordradio’s, zeekaarten en ook hier weer beeldschermen, stap je als bezoeker aan boord van een kotter uit de jaren zeventig. Het geeft een mooi contrast met de methodes die vandaag de dag in gebruik zijn. "Het grootste verschil is de mechanisatie aan boord", legt de museumbeheerder uit. "Waar voorheen veel met de handen werd gedaan, zijn er nu allerlei machines en kranen waardoor het allemaal wat beter te doen is."

Bezoekers van het museum kunnen het vanaf zaterdag zelf ervaren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel