Ziekenhuizen en vakbonden eens over nieuwe cao, acties van de baan

FLEVOLAND • Ma 27 maart 2023 | 21:28 • Maandag 27 maart 2023 | 21:28

De algemene ziekenhuizen en de vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor zo'n 200.000 werknemers. Daarmee is een geplande actie in april zoals in de ziekenhuizen in Almere, Lelystad, Harderwijk, Zwolle en Sneek van de baan.

Volgens vakbond FNV moet het principeakkoord dat maandag tot stand kwam nog aan de achterban van FNV en de andere bonden worden voorgelegd.

Ziekenhuismedewerkers draaiden halverwege maart al eens uit protest een zondagsdienst op een donderdag. In ziekenhuis St Jansdal in Lelystad en Harderwijk werden niet-spoedeisende behandelingen uitgesteld. In het Flevoziekehuis in Almere werd een sit-in gehouden door het personeel.

In stappen telkens 5 procent meer loon
De bonden sluiten het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De cao is afgesloten voor twee jaar. De partijen hebben onder meer afgesproken dat het personeel met terugwerkende kracht per 1 februari een loonsverhoging krijgt van 5 procent en per 1 december komt er opnieuw 5 procent bij.

In juni volgend jaar gaan werknemers met de laagste lonen er opnieuw 5 procent op vooruit, mensen in de hogere schalen krijgen er dan 2 procent bij. Met de loonafspraken in het onderhandelingsresultaat gaan de zorgmedewerkers er in twee jaar minimaal €400 bruto per maand op vooruit. Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel