Iedereen wil een beter loon voor verpleegkundigen maar toch lukt het niet

ALMERE • Do 16 maart 2023 | 17:17 • Donderdag 16 maart 2023 | 17:17

Overal in Nederland zijn er donderdag acties in ziekenhuizen. In het Ziekenhuis St. Jansdal in Lelystad werd er een zondagsdienst gedraaid en in het Flevoziekenhuis in Almere was donderdagochtend een 'sit-in'. Maar als je alle betrokken spreekt is iedereen het er over eens: zorgpersoneel in ziekenhuizen moeten een goed loon krijgen. Ondanks dat, lijkt het niet mogelijk om tegemoet te komen aan de eisen van het personeel.

Er moet echt een betere cao ziekenhuizen komen, zegt verpleegkundige Suzanne van der Kooi van het Flevoziekenhuis. "We vragen geen overdreven getallen, als je kijk naar de inflatie dan denk ik dat 10% loonsverhoging heel redelijk is. We werken allemaal ontzettend hard en we vragen om waardering van ons mooie vak."

Een andere eis van de zorgmedewerkers is een volledige reisvergoeding. "Op dit moment wordt er 0,08 cent per kilometer gegeven, ik weet niet of je de huidige benzineprijzen hebt gezien maar dat is natuurlijk niet meer van deze tijd."

Dat de rest van het zorgpersoneel het daar mee eens is blijkt wel uit de spandoeken in de hal van het ziekenhuis. Er staan teksten als: "U wordt gehecht, wij worden genaaid!" of "Dit keer geen excuus, ons CAO moet aan 't infuus".

Investeren
Bestuurder van het ziekenhuis Marianne Acampo reageert op de nieuwe eisen voor de CAO. "Wij staan als bestuur heel erg achter de medewerkers en gunnen ze een enorm goede cao. Tegelijkertijd moeten we een balans vinden tussen de kosten die deze cao veroorzaakt en andere investeringen die we moeten doen." In het Flevoziekenhuis gaat het dan bijvoorbeeld om investeringen in de Spoedeisende hulp om aan de groeiende vraag te voldoen of nieuwe software die nodig is in het ziekenhuis.

Zegt het ziekenhuis daarmee dat ze andere prioriteiten hebben? Acampo: "Zeker niet, de zorgmedewerker is samen met de patiëntenzorg onze prioriteit nummer één. We vinden het echt van belang dat mensen hier graag willen werken en dat we ze ook kunnen behouden." Het lijkt daarmee alsof ze zegt dat aan alle eisen van de zorgmedewerkers zal worden voldaan.

"Dat zou je zo denken, maar er ligt nu al een cao voor die namens de koepel van werkgevers wordt aangeboden, die al meer kost dan wat we van het ministerie vergoed krijgen. Dus we zitten al met het feit dat deze cao duurder is dan de vergoeding die we krijgen en dan zoek je naar de balans, hoe ver kun je daar in gaan?"

Het Flevoziekenhuis is lid van de landelijke koepelorganisatie voor ziekenhuizen, waar zo'n 80 ziekenhuizen in vertegenwoordigd zijn. De koepel onderhandelt namens de ziekenhuizen met de vakbonden over de cao. Elk ziekenhuis dat lid is heeft een stem in de onderhandelingen. Het Flevoziekenhuis onderhandelt dus niet rechtstreeks met de bonden.

Wat gaat er gebeuren als er niet aan de eis van de zorgmedewerkers wordt voldaan? "Dan zullen we moeten blijven strijden voor ons beroep," zegt van der Kooi. "Dan verwacht ik meer acties en stakingen. We moeten al steeds meer doen met minder personeel, ik houd mijn hart vast."

Beter bij de buren
Ook longarts Bas van der Maat maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rondom de cao. Hij ziet een probleem in het feit dat er verschil zit in de cao voor academische ziekenhuizen en de algemene ziekenhuizen zoals het Flevoziekenhuis is. "Dan zouden er best wel wat collega's kunnen zijn die zeggen: ik kan bij de buren meer verdienen voor hetzelfde werk en dat ze de overstap maken. Dan hebben wij hier een probleem."

Moeilijke positie
Van der Maat realiseert zich dat het ziekenhuis in een moeilijke financiële positie zit maar vindt toch dat er aan de cao-eisen moet worden voldaan. "Op het moment dat we onze medewerkers niet meer een goed salaris kunnen bieden, dan gaan ze weg. Je kan elke euro maar één keer uitgeven maar als je hem niet aan je personeel uitgeeft dan ja, zonder personeel geen ziekenhuis."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel