Raad worstelt opnieuw met complex warmte- en koudenet: "Maagzuurremmers nodig"

URK • Ma 27 maart 2023 | 23:34 • Maandag 27 maart 2023 | 23:34

De gemeenteraad van Urk worstelt opnieuw met het complexe vraagstuk rondom een mogelijk warmte- en koudenet in het dorp. Dit terwijl wethouder Nathanaël Middelkoop nu vaart wil maken: "Als u dit jaar niet kiest, dan maakt u een strategische blunder."

Het draait allemaal om de potentie die het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk biedt. Dit gebied wordt de komende jaren ontwikkeld en gaat onder meer ruimte bieden aan visverwerkende bedrijven. Die gaan een aanzienlijke hoeveelheid restwarmte produceren. En daarmee zou de naastgelegen nieuwe Zeeheldenwijk verwarmd kunnen worden. Met het koele water dat daar overblijft kunnen de visbedrijven dan weer hun koelruimtes voeden. Een koel-warmtenet (KoWaNet) dus.

Milieu Centraal
'Planning is krap, ja'
Wethouder Middelkoop ziet grote voordelen in het aanleggen van 'nieuw voor nieuw'. Je kunt vanaf moment één met nieuwe infrastructuur aan de gang en die hoeft niet op bestaande leidingen aan te sluiten, zegt hij. Middelkoop erkent dat de plannen groots en ambitieus zijn en de planning is inderdaad krap.

Maar er is haast geboden en de wethouder wil dat de raad tijdens de komende raadsvergadering over verschillende tussenstappen beslist. Dan namelijk kan de gemeente samen met een marktpartij een concreet plan gaan schrijven. Daarover moet de gemeenteraad in december weer een definitief oordeel vellen. Er zal zo'n dertig miljoen euro met het KoWaNet gemoeid gaan.

De krappe planning, de mogelijk enorme investeringskosten, ze zorgen bij verschillende raadsleden voor buikpijn. Zo grapte Jurie van den Berg van Gemeentebelangen inmiddels maagzuurremmers nodig te hebben. Een ander raadslid zei te vrezen voor een eigen Floriade-debacle. Maar Middelkoop waarschuwde dat Urk bij te veel getreuzel de boot gaat missen. De commissie besloot daarom dat er een raadswerkgroep gevormd gaat worden. Die kan het college dan op het technische vlak bijsturen. De gemeenteraad wil zorgvuldig over de tussenstappen kunnen beslissen.

Déjà vu?
De situatie kent parallellen met twee jaar geleden. Destijds onderzocht de gemeente of er restwarmte van het al bestaande bedrijventerrein Zwolsehoek gebruikt kon worden voor het verwarmen van nieuwe huizen. Maar ook toen zaten er allerlei haken en ogen aan de plannen en achtte de gemeenteraad zich (nog) niet deskundig genoeg. Dat idee werd daarom in de ijskast gezet.

Saillant detail: inmiddels hebben verschillende ondernemers op Zwolsehoek het initiatief genomen om een eigen warmtenetplan te ontwikkelen. Zij zien ook de voordelen van deze energie-uitwisseling. De fracties in de gemeenteraad wilden daarom van wethouder Middelkoop weten in hoeverre die plannen botsen met die van de gemeente. Middelkoop liet weten dat zijn collega-wethouder Foppen in gesprek is met ondernemers op het huidige bedrijventerrein. De wethouders hopen dat deze ondernemers met hun warmtenetplan uiteindelijk aansluiten bij de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel