Raad moet op bijspijkercursus om beslissing over warmtenet te kunnen maken

URK • Vr 8 oktober 2021 | 6:37 • Vrijdag 8 oktober 2021 | 6:37

Het leek erop dat het aanleggen van een warmtenet voor de eerste fase van de Zeeheldenwijk op Urk een brug te ver was. Een aanbieding om het net aan te leggen kwam het afgelopen jaar namelijk nooit van de grond. Maar de gemeente Urk wil alles op alles zetten om verwarming met bijvoorbeeld restwarmte van het industrieterrein toch mogelijk te maken in de nieuwe woonwijk.

Daarvoor moeten de Urker raadsleden wel eerst hun kennis over de materie vergroten. In het eerdere traject leek het er namelijk sterk op dat "onbewust goedbedoelde combinaties van onmogelijke wensen waren gekozen", zo schrijft de gemeente. De kaders die de raadswerkgroep duurzaamheid had opgesteld bleken onder meer financieel niet aantrekkelijk voor de geïnteresseerde marktpartijen. Daarom kwam het nooit tot een aanbieding en moest de gemeente mogelijk overgaan op een 'all electric-oplossing'. Ook vanuit de gemeenteraad kwam het signaal dat men beslissingen moest nemen over 'zeer complexe materie'.

Bijspijkersessies
De komende maand werkt het college van Urk een advies uit aan de raad, waarbij naast een warmtenet ook de alternatieven voor de warmtevoorziening in de Zeeheldenwijk worden uitgelegd. De gemeenteraad krijgt tegelijkertijd twee bijspijkersessies waarin experts de ins en outs van warmtenetten uitleggen en de juridische kaders schetsen. De gemeente verwacht hiervoor zo'n 100 tot 150 werkuren aan externe adviseurs in te moeten huren. Daardoor moet de raad genoeg inhoudelijke kennis opdoen om vervolgens samen met het college te kunnen beslissen hoe het verder wil gaan met de ingewikkelde situatie.

'Verantwoordelijkheid tonen'
Ook tijdens de raadsvergadering donderdagavond viel het woord 'complex' veelvuldig. Verschillende raadsleden, maar ook wethouder Gerrit Post, benadrukten zichzelf leek te vinden met betrekking tot dit extreem technische dossier. Maar volgens CDA-raadslid Willem Foppen mag de raad zich daar niet zonder meer achter verstoppen. De raad dient aldus Foppen verantwoordelijkheid te tonen door binnenkort weloverwogen de knopen door te hakken in dit slepende dossier.

In de vergadering staken raadsleden niet alleen de hand in eigen boezem. Wethouder Gerrit Post kreeg met name van ChristenUnie-voorman Meindert Bakker een reeks kritische inhoudelijke vragen voor de kiezen. Bakker wilde bijvoorbeeld weten waarom bepaalde aanbestedingscriteria afweken van de eerder door de raad gestelde kaders. Post kon hier niet direct op ingaan, maar beloofde dat raadslid Bakker de antwoorden zo snel mogelijk schriftelijk zou krijgen.

Visverwerkende industrie wil graag hun restwarmte kwijt
Eén van de partijen die tot nu toe niet tot een concrete aanbieding kon komen, is een samenwerkingsverband van Urker bedrijven. Die willen de nieuwe woonwijk op Urk verwarmen met de restwarmte van visverwerkende bedrijven op het naastgelegen bedrijventerrein.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel