Europarlementariër wil opnieuw Europese aandacht voor pulsvisserij

URK • Di 28 maart 2023 | 10:44 • Dinsdag 28 maart 2023 | 10:44

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) hoopt dinsdag met een deskundige de pulsvisserij weer op de agenda van het Europese Parlement te zetten. Einddoel van Van Dalen is nieuwe wetgeving waardoor deze vorm van visserij nieuwe kansen krijgt.

In 2018 werd pulsvissen door het Europees parlement verboden. Dat was een zware slag voor Urker vissers die hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie. Door de stemming is de toekomst van de Nederlandse kotters die met een sleepnet elektrisch op tong en schol vissen onzeker. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters, waarvan 33 Urker kotters, hebben toen een Europese ontheffing gekregen om te pulsvissen.

De Nederlandse staat spande een rechtszaak aan tegen de Raad van de Europese Unie en het Europese Parlement, omdat ze het niet eens is met het verbod. Het Hof van Justitie van de Europese Unie deed in 2021 de uitspraak dat het verbod op pulsvissen juist is genomen en verklaarde de bezwaren van Nederland ongegrond. In 2021 bleek dat Brussel oorspronkelijk slechts toestemming wilde geven voor hooguit 22 schepen.

'Bal ligt bij Europese Commissie'
Van Dalen heeft doctor Pim Boute uitgenodigd om dinsdag in het parlement in Brussel een presentatie te geven. Hij promoveerde vorig jaar op een studie rondom de pulsvisserij. Daaruit blijkt dat er nauwelijks substantiële negatieve neveneffecten van pulsvissen op zeedieren zijn.

"Het kan een pittige discussie worden, maar ik vind hem nodig"

— Peter van Dalen, Europarlementariër

Bout zal zijn bevindingen in het parlement presenteren, en dat kan volgens Van Dalen niet op een beter moment dan deze. De Europese Commissie heeft namelijk vorige maand een pakket aan voorstellen ingediend om te komen tot duurzame visserij in Europa. "Uit het dissertatie van Boute blijkt dat de puls heel goed is, duurzaam is, en ook geen schade levert aan de natuur. Dus die twee wil ik bij elkaar gaan brengen: de plannen van de Commissie en de studie van Pim Boute", vertelt Van Dalen.

Bij de presentatie zijn volgens Van Dalen veel journalisten, Europarlementariërs en milieuorganistie BLOOM aanwezig. BLOOM streed jaren geleden tegen de pulsvisserij. "Dus dat kan een pittige discussie worden, maar ik vind hem nodig", zegt de Europarlementariër. "Deze vismethode en de discussie daarover moet terugkomen op de politieke agenda hier in Brussel. Na dinsdag ligt de bal volgens Van Dalen bij de Europese Commissie. "Zij moeten de voorstellen die Pim Boute ook doet om verder onderzoek te doen naar de puls overnemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel