'Ambtenaren misleidden Brussel om pulsvisvergunningen'

URK • Wo 30 juni 2021 | 7:43 • Woensdag 30 juni 2021 | 7:43

Sjoemelen met rekensommen om zoveel mogelijk vissers te laten pulsvissen. Volgens de NOS hebben Nederlandse ambtenaren op het ministerie van Landbouw zich daar schuldig aan gemaakt. Dat deden zij door bewust informatie te verzwijgen voor de top van de Europese Commissie. Veel Urker vissers maakten de afgelopen jaren gebruik van de pulstechniek.

Nederland slaagde erin om 84 schepen te laten vissen met de pulstechniek, terwijl Brussel oorspronkelijk slechts toestemming wilde geven voor hooguit 22 schepen, zegt de NOS. Met deze vergunning konden deze vissers elektrisch vissen, waardoor ze efficiënter konden vissen dan veel van hun Europese collega's.

De NOS heeft de stukken gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Het ministerie maakt slechts een deel van de documenten openbaar. In de gepubliceerde delen van de opgevraagde documenten staat te lezen hoe het ministerie Brussel en andere EU-landen probeerde te misleiden om zo veel mogelijk pulsvisvergunningen binnen te halen. Volgens de NOS mailden Nederlandse ambtenaren elkaar dat hun methoden niet wettelijk en "dubieus" waren, maar kregen de opdracht om dat voor de Europese Commissie en voor de politieke top van het ministerie te verzwijgen.

Bij pulsvissen wordt met elektrische schokjes vissen van de zeebodem opgeschrikt en die zwemmen daardoor het net in. Pulsvissen zou volgens de Urker visser voor minder nadelige ecologische effecten zorgen dan het traditionele boomkorvissen.

Waarschuwingen
Een deel van de ambtenaren waarschuwde dat deze strategie zich uiteindelijk tegen Nederland kon keren. Vanuit Frankrijk en het Europees Parlement kwam veel verzet tegen de Nederlandse pulsvissers. De Europese Unie verbood het pulsvissen in 2019, omdat de techniek voor ecologische schade zou zorgen. Demissionair minister Carola Schouten liet in oktober 2019 weten het pulsverbod bij het Europese Hof aan te vechten. Dat heeft niet geholpen, want het Hof verwierp het beroep, waardoor pulsvissen vanaf 1 juli verboden wordt.

Visserijsector ontkent betrokkenheid misleiding
Nederlandse vissersorganisaties zijn geen partij geweest in het overleg tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Europese Commissie over de pulsvisserij. Dat zeggen VisNed en de Nederlandse Vissersbond.

Directeur Pim Visser van VisNed zegt dat het een kwestie is tussen het ministerie en de Europese Commissie. "We weten daar verder niks van en staan daarbuiten. Wij hebben machtigingen gekregen van de overheid en altijd binnen de quota gevist." Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond sluit zich hierbij aan. "Wij handelen ter goeder trouw."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel