Hof van Justitie verwerpt beroep Nederland over pulsverbod

URK • Do 15 april 2021 | 9:51 • Donderdag 15 april 2021 | 9:51

Pulskorvisserij blijft verboden. Dat is de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Hof bekeek of het besluit van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie om pulskor te verbieden juist is genomen. Volgens het Hof is dat het geval en zijn de bezwaren van Nederland ongegrond verklaard. Veel Urker vissers gebruikten pulskor.

De Nederlandse staat spande eind 2019 de rechtszaak aan tegen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. In februari 2019 stemden beide Europese instanties voor een totaalverbod op pulskorvisserij. Volgens minister Schouten waren niet de meest recente onderzoeken gebruikt om tot dit besluit te komen. Het hof van Justitie gaat daar niet in mee.

Volgens het Hof van Justitie beschikken de Europese instanties over een 'ruime beoordelingsbevoegdheid' en is het niet verplicht om wetten aan te nemen op uitsluitend technische en wetenschappelijke adviezen.

Innovatie en techniek
Minister Schouten schreef ook dat het verbod innovatie en technologische ontwikkelingen tegenwerkt, in plaats van stimuleert. Ook op dit punt is het Hof van Justitie het niet eens met de Nederlandse Staat. "De doelstelling van de Unie om de wetenschappelijke en technische vooruitgang te bevorderen niet betekent dat de wetgever verplicht is om elke nieuwe techniek op te nemen in een wetgevingshandeling, enkel omdat zij innovatief is."

De afgelopen jaren werd pulstechniek veel gebruikt door Urker vissers. Met elektrische schokjes worden vissen van de zeebodem opgeschrikt en zwemmen daardoor het net in. De Europese Unie verbood het pulsvissen in 2019, omdat de techniek voor ecologische schade zou zorgen. Urker vissers zijn het daarmee oneens. Pulsvissen zou juist minder nadelige ecologische effecten hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel