Minister Schouten: "Teleurstellende uitspraak voor ons"

URK • Do 15 april 2021 | 11:56 • Donderdag 15 april 2021 | 11:56

Minister Carola Schouten van Visserij noemt de uitspraak van het Hof van Justitie 'teleurstellend'. Het Hof liet donderdagochtend weten dat het besluit om pulskorvisserij te verbieden, op een juiste manier is genomen. In een schriftelijke reactie noemt de minister het ook 'een grote teleurstelling voor de betrokken vissers.'

Eind 2019 spande de Nederlandse staat een rechtszaak aan tegen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. In februari 2019 stemden beide Europese instanties voor een totaalverbod op pulskorvisserij. Minister Schouten liet toen weten dat niet de meest recente onderzoeken waren gebruikt om tot dit besluit te komen. Het Hof van Justitie gaat daar niet in mee.

Aankomende zomer wordt de voortgangsrapportage over de zogenoemde technische maatregelen besproken. De minister laat weten dat dan nogmaals wordt gepleit vóór pulskorvisserij. "Samen met de sector blijven we werken aan een toekomstbestendige visserij."

Laatste strohalm
De Nederlandse Vissersbond en Visned reageren teleurgesteld op de uitspraak van het Hof. In een gezamenlijk persbericht noemen ze dit de laatste strohalm die was waar veel familiebedrijven aan vasthielden. “Helaas gaven de wetenschappelijke feiten onvoldoende aanleiding voor het hof om op juridische gronden de besluitvorming terug te draaien.”

De belangenorganisaties van de pulsvissers vrezen grote gevolgen voor de visserijbedrijven. "Door het verbod op het pulstuig stijgen de kosten aanzienlijk. We zien nu al dat er familiebedrijven zijn die na generaties gevist te hebben, moesten stoppen. We voorzien dat er meer faillissementen aankomen."

Teleurgestelde reacties
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen noemt het besluit heel teleurstellend. "Nu is het aan de Europese wetgever om het verbod op pulsvissen terug te draaien. Elektrisch vissen is milieuvriendelijk en heeft de toekomst, binnen verantwoorde kaders. Het is goed dat het EU-Hof erkent dat pulsvissen bewezen voordelen heeft ten opzichte van de boomkor-techniek."

Ook Peter van Dalen (ChristenUnie) is teleurgesteld in de uitspraak. "Ik had gehoopt dat het pulsverbod van tafel zou gaan." De Europarlementariër noemt het een dappere poging van minister Schouten om het pulsverbod op deze manier aan te vechten.

CDA-er Annie Schreijer-Pierik vindt de uitspraak ook jammer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel