Europa zet streep door pulskorvisserij

URK • Wo 13 februari 2019 | 22:02 • Woensdag 13 februari 2019 | 22:02

Pulskorvisserij, het vissen met stroomstootjes, wordt per juli 2021 verboden. Dat hebben het Europees Parlement en de Europese Commissie woensdag besloten. In de overgangsperiode mag er van de EU nog een beperkt aantal pulsvissers de zee op om wetenschappelijk onderzoek te doen.

Voor een aantal vissers is het meteen einde verhaal. Die hebben een einddatum in hun vergunning, tot aan die datum mag er nog gevist worden. Voor 42 kotters is er een uitstel, dat gaat om vissers die geen einddatum hebben in hun vergunning. Dat gaat om ongeveer de helft van alle pulskorschepen. Hun einddatum is nu gesteld op juli 2021.

Na 2021 mogen nog zes schepen met de schrikdraden vissen om zo de vis op te jagen en de netten in te krijgen. Deze zes schepen krijgen een ontheffing. De vissers moeten dan wel meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Er zijn meerdere onderzoeken tegelijk mogelijk. Per onderzoek mogen maximaal zes schepen deelnemen. Het onderzoek is er op gericht om te kijken of pulsvissen schadelijk is voor het milieu. Vooral de Franse tegenstanders beweren dit. Inmiddels is al wel vast komen te staan dat de Nederlandse vismethode gunstig is voor het verbruik van brandstof door de schepen. Dat is gedaald met 50 procent.

Terug naar de boomkor
De schepen die niet langer met de pulskor mogen vissen moeten terug naar de boomkor. Daarbij slepen kettingen over de bodem en woelen het zand om waardoor de vissen het net in zwemmen. Urkers willen deze methode liever niet meer gebruiken. De Nederlandse delegatie heeft "het maximale uit de onderhandelingen gehaald. Voor de helft van de schepen komt er een overgangsperiode." Dat zegt minister Carola Schouten tegen het ANP. De minister vindt het goed dat het bereikte compromis nog ruimte laat voor verder wetenschappelijk onderzoek naar pulsvissen. "De deur voor pulsvisserij in de toekomst blijft openstaan", concludeert ze. Minister Schouten liet al weten dat ze geld beschikbaar stelt voor innovatieve methoden voor vissers zodra pulskorvisserij wordt afgeschaft.

Overigens is dit akkoord nog niet definitief: de Raad van Ministers en het voltallige Europees Parlement moeten het nog goedkeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel