Europa zet streep door pulskorvisserij

URK • Wo 13 februari 2019 | 22:02 • Woensdag 13 februari 2019 | 22:02

Pulskorvisserij, het vissen met stroomstootjes, wordt per juli 2021 verboden. Dat hebben het Europees Parlement en de Europese Commissie woensdag besloten. In de overgangsperiode mag er van de EU nog een beperkt aantal pulsvissers de zee op om wetenschappelijk onderzoek te doen.

Voor een aantal vissers is het meteen einde verhaal. Die hebben een einddatum in hun vergunning, tot aan die datum mag er nog gevist worden. Voor 42 kotters is er een uitstel, dat gaat om vissers die geen einddatum hebben in hun vergunning. Dat gaat om ongeveer de helft van alle pulskorschepen. Hun einddatum is nu gesteld op juli 2021.

Na 2021 mogen nog zes schepen met de schrikdraden vissen om zo de vis op te jagen en de netten in te krijgen. Deze zes schepen krijgen een ontheffing. De vissers moeten dan wel meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Er zijn meerdere onderzoeken tegelijk mogelijk. Per onderzoek mogen maximaal zes schepen deelnemen. Het onderzoek is er op gericht om te kijken of pulsvissen schadelijk is voor het milieu. Vooral de Franse tegenstanders beweren dit. Inmiddels is al wel vast komen te staan dat de Nederlandse vismethode gunstig is voor het verbruik van brandstof door de schepen. Dat is gedaald met 50 procent.

Terug naar de boomkor
De schepen die niet langer met de pulskor mogen vissen moeten terug naar de boomkor. Daarbij slepen kettingen over de bodem en woelen het zand om waardoor de vissen het net in zwemmen. Urkers willen deze methode liever niet meer gebruiken. De Nederlandse delegatie heeft "het maximale uit de onderhandelingen gehaald. Voor de helft van de schepen komt er een overgangsperiode." Dat zegt minister Carola Schouten tegen het ANP. De minister vindt het goed dat het bereikte compromis nog ruimte laat voor verder wetenschappelijk onderzoek naar pulsvissen. "De deur voor pulsvisserij in de toekomst blijft openstaan", concludeert ze. Minister Schouten liet al weten dat ze geld beschikbaar stelt voor innovatieve methoden voor vissers zodra pulskorvisserij wordt afgeschaft.

Overigens is dit akkoord nog niet definitief: de Raad van Ministers en het voltallige Europees Parlement moeten het nog goedkeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (25)

 • Jan de Boer

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Gewoon eerlijk zijn: de lobby vanuit Urk is niet geslaagd en daar is een visserijwethouder deels schuldig aan. Zij hebben geen euro minder en wij vissen achter het net.

  reageer
 • Frits

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Frits vraagt zich bij dit alles af of de zee wel zo gelukkig met al die vissers?

  reageer
 • Kees

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Dus meer bijvangst dat dood moet meer brandstof verbruikt. Zo blij met Europa Dan zullen de klimaat doelen nog strenger gaan worden.

  reageer
 • Karin

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  We zijn een Unie daar hebben we voor gekozen!
  Gelukkig geen wanstaltig handjeklap over belangrijke wetgeving zoals wij in de vaderlandse politiek gewend zijn.
  Gelukkig een echt democratisch besluit!

  reageer
 • Flevoburger

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Een democratisch besluit? Doe niet zo raar.
  A. argumenten zoals dat door het Pulsvissen alles wordt leeg gevist gaan niet op.
  B. Door het pulsvissen wordt de bodem beduidend minder / tot niet beschadigd
  C Met pulsvissen wordt de helft van de brandstof bespaard.

  Dat men toch heeft besloten dat het verboden wordt heeft puur te maken met de economische belangen van oa. de Fransen. Nederland is binnen de EU als het op betalen uitkomt wel één van de grote jongens maar als het over stemmen gaat hebben wij geen drol in te brengen.
  Wij zijn gewoon een hele kleine speler.

  Feitelijke onderbouwing? Dat is niet zo moeilijk. Gewoon maar even een voorbeeld uit de praktijk: In Nederland werden wij tot op het bot geconfronteerd met bezuinigingen om maar aan de EU begrotingsregels te voldoen.
  Frankrijk had daar compleet maling aan en wat gebeurde er? Helemaal niets.
  Hetzelfde zien we nu bij Italië terug. Fijn hè die "democratische EU"

  Ik verwacht dat het pulsvissen over een paar jaar, als er officieel meer bekend is over de voordelen ( lees "de Franse vissersvloot ook is voorbereid op het pulsvissen") gewoon toegestaan wordt.
  Let maar op.

 • Pim

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Ik heb me altijd al afgevraagd waarom deze manier van vissen exclusief voor Nederland was. Ik kan mij voorstellen dat je dan een soort oneerlijke concurentie krijgt. Verschil in brandstofkosten. Waarom hebben we de andere eu landen niet uitgerust met deze innovatie. We zijn toch 1 europa(mooi niet). Die gransen hebben boter op hun hoofd want ganzen worden maachinaal volgepropt voor een te grote lever, Spanje heeft zijn stierenvechten enz enz. Dus kom niet aan met dierenwelzijn want dat klopt niet.
  De landen die tegen pulsvissen zijn kunnen naar mijn mening pas tegenstemmen als zij de regels van europa navolgen. Zoniet. Vissers ga lekker door met pulsvissen. En als het dan niet met elektriciteit mag kun je misschien geluidgollven of schokgolven gebruiken. Wie weet is dat de volgende innovatie. Sterkte mannen en morgen bij de vismarkt weer een lekker visje halen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Harrie

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Bijzonder hoeveel deskundigen hier op omroep Flevoland zitten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wat een deskundigheid op visserij gebied . waarschijnlijk nog nooit gevist maar men weet precies hoe vis reageert, wat de voelen en hoe ze er uit zien na de vangst.
  Ik denk dat we alle universiteiten en wetenschappelijke bureau's per direct kunnen sluiten. Als er een wetenschappelijke vraag is; stel het aan de orde op omroep Flevoland en tadaaa..... deskundig advies! Het mooie is dat dit antwoord ook per direct komt, er wordt namelijk niet eerst nagedacht.

  reageer
 • Leusink

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Zij die de grootste mond hebben - o.a. de Fransen - trekken zoals gebruikelijk aan het langste eind. Wij Nederlanders slikken het toch wel, weet men op de hele wereld! Wat zo spijtig is, is dat ik nu helemaal niets heb gehoord van Rutten. Waar was je nou, dit was een uitgelezen kans om eens met de vuist op tafel te slaan i.p.v. als een schoothondje achter " Brussel" aan te lopen! Ik verwacht een verrassende verkiezingsuitslag in maart en mei op Urk.

  reageer
 • Jan

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Misschien handig om eerst te onderzoeken of het schadelijk is voor het milieu voordat je miljoenen aan investeringen overboord gooit?

  reageer
 • Leen

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Joh word wakker ze doen al een paar jaar onderzoek . Wetenschappelijk is bewezen dat het wel degelijk beter voor het milieu .

 • Johan G

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Als er wél wetenschappelijk onderzoek was gedaan ipv zoveel mogelijk vis vangen, had je misschien kunnen aantonen dat pulskor de toekomst is. Maar men rekende zich al rijk. Beetje de hand in eigen boezem steken zou niet verkeerd zijn.

  reageer
 • Leen

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Ja als je wat kan verdienen moet je dat met alle handen aangrijpen is toch logisch dat is met alle beroepen zo.

 • Wiebe

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Precies: meer dan 80 schepen uitgerust met pulskor voor wetenschappelijk onderzoek...dat gelooft natuurlijk niemand.

 • kommon

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Er ligt vast wat beters in ´t verschiet.Alsof stroom (puls) het Gouden Ei was.We zijn al op de maan geweest,50 jaar geleden.Dan is er ook een zee aan mogelijkheden om de platvis op te vissen.Echter de techniek van nu is veel breder geworden en dus tal aan mogelijkheden.De toekomst ziet er beter uit dan menigeen denkt.Gewoon deels om van dat maffe idee af te zijn om dmv stroom(pulse),het bodemleven te vernietigen.

  reageer
 • Jaap

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Altijd klagen dat Nederland het braafste jongetje in de klas is.
  Nu hebben we naast de pot gepiest en worden we teruggefloten.

  reageer
 • Jan Joost

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Misschien is een extra milieuheffing op vis uit Frankrijk en Duitsland een optie. Daarmee kan dan de schade aan de natuur door de Duitse en Franse vissers hersteld worden.

  reageer
 • Pablo

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Een ervaren visserman zei afgelopen weekend nog dat waar een pulskor gevist heeft daarna geen staart meer is te vangen en alkes uitgestorven is dus hoe het nou precies zit.. De vis moet ook door de schok beschadigd zijn. Voornamelijk platvis heeft in het midden ongeveer bij de ruggengraat, die dus vaak door de schok breekt, een rode plek op de filet. Dus goed voor de vis en natuur lijkt het me in ieder geval niet. Afschaffen die ongein zou ik zeggen

  reageer
 • Poldermens

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Raar verhaal. Het zou toch beginnen met een kleine groep, die zouden meedoen aan een wetenschappelijke studie en pas daarná zou de beslissing genomen worden of dit de toekomst was of niet. Dat er nu al zoveel vissers gebruik maken van deze methode is dus nooit de bedoeling geweest. Gegokt en verloren...

  reageer
 • Walking dead

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  En weer bemoeid Brussel zich er weer mee. Ga steeds meer begrijpen dat Groot Brittannië uit de EU stapt.

  reageer
 • Sander

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Dat is waar, als je googled op ''britse visser brexit pulskor'' krijg je ook nieuwsberichten daarover. Kortom, thanks Urk. Goed geregeld weer in Urk.

 • Poldermens

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Je weet hoop ik waarom de Britse vissers voor de Brexit hebben gestemd? Belangrijkste reden waren de puls vissers uit Nederland!

 • Post

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Nu moeten ze op de blaren zitten...

  reageer
 • Dhr Jansen

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Dat was te verwachten. Die Fransen zijn samen met de Duitsers de baasjes in Brussel. NL moet vooral blijven bijlappen. Je ziet wat het oplevert.

  reageer
 • Albert

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Nederland heeft geen enkele stem in Brussel!!! We dragen alleen onze zak met geld af!

  reageer
 • Ros

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Was al te verwachten!

  reageer
 • Dr. Jake

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  De urkers vissen binnenkort achter het net. Verbaasd me niet. Verwachtte niets anders/goeds van de EU.

  reageer
 • Dorien

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  En zo word ook de visserij, net als de landbouw, door allerlei belachelijke europese regels om zeep geholpen, lang leve europa

  reageer
 • Jond

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Kan toch geen verassing zijn. Het is ook luguber om vissen te vangen d.m.v. stroomstootjes. Hierbij kunnen vissen dus ook een gebroken rug oplopen. En waarom zou dit voor de mens wél erg zijn en voor een ander levend wezen niet?
  Back too the roots!

  reageer
 • Tollebukker

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Nou, 42 kotters die door mogen vissen. Deze keer écht onderzoek uitvoeren hè jongens. Zoals het vanaf 't begin bedoeld was.

  reageer
 • B

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Het wordt tijd voor een Nexit.
  Vertrouwen in europa nog verder gedaald.
  De zogenaamde groene leugen regeert.

  reageer
 • Sjaak

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Goed idee man! Pakt lekker uit ook in Engeland. Gewoon je verlies pakken en doorgaan met leven. Niet altijd anderen de schuld geven.

 • Rob

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Doe eens normaal zeg

 • GM

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Wat een shock.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert