Minister: kabinet laat vissers niet vallen

URK • Di 12 februari 2019 | 10:05 • Dinsdag 12 februari 2019 | 10:05

Minister Schouten zal geld beschikbaar stellen voor innovatieve methoden voor vissers. Ook als de pulskorvisserij wordt afgeschaft, laat het kabinet de vissers niet vallen. Dat zei Schouten dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Woensdag wordt in Straatsburg een besluit genomen over de toekomst van de pulskorvisserij in Europa. "Het ziet er niet goed uit", zei Schouten. Als er een verbod komt zal ze zich inzetten voor een overgangsperiode.

Veel Urker vissers woonden het vragenuurtje bij. Ze waren met drie bussen naar Den Haag gekomen. Een verbod op pulskorvisserij heeft grote gevolgen voor Urker vissers die de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in deze nieuwe techniek. Pulsvissen is een methode waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven.

Woensdag komt in Straatsburg de zogenoemde triloog bijeen. Dat zijn vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Gezamenlijk bepalen zij of pulskor gelegaliseerd wordt of dat er een verbod komt. De verwachting is dat deze methode niet meer mag van Europa. Nederlandse vissers vinden de pulskor beter voor het milieu. Milieugroepen en Franse vissers bestrijden dat en zeggen dat de elektriciteit het leven in de zee juist doodt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel