College wil ruim twee miljoen voor volgende fases nieuwbouwwijk De Graafschap

BIDDINGHUIZEN • Do 30 maart 2023 | 16:08 • Donderdag 30 maart 2023 | 16:08

Het college van burgemeester en wethouders van Dronten wil ruim 2,2 miljoen euro beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van de volgende fases van nieuwbouwwijk de Graafschap in Biddinghuizen. Het geld wordt gebruikt om nieuwe grond aan te kopen in fase twee, voor de verplaatsing van de volkstuinen en paardenweiden en de voorbereiding van de derde en vierde fase. Dat blijkt uit een voorstel van het college van B en W aan de gemeenteraad van Dronten. Het wordt op 20 april besproken.

De nieuwbouwwijk aan de oostkant van Biddinghuizen zal uiteindelijk uit vier fases bestaan. Het eerste deel achter het Noaberpark is bijna klaar en telt 223 woningen. Het tweede deel van de nieuwbouwwijk komt ten oosten van het eerste deel van de wijk te liggen en moet uit 211 woningen komen te bestaan. De gemeente heeft de grond voor 90 huizen daarvan al in bezit, en verwacht dat het bouwrijp maken van de grond halverwege dit jaar klaar is.

Paardenweides en volkstuinen schuiven op
Als alles volgens planning verloopt, kunnen de eerste 50 woningen dan aan het eind dit jaar worden uitgegeven. Op die kavels liggen nu nog paardenweides en het volkstuinencomplex. Onder de huurders daarvan bestond volgens het college onzekerheid: "Het is nodig dat er voor hen een oplossing komt omdat de onzekerheid van invloed is op het ledenbestand en op de noodzaak tot doen van investeringen."

Om de onzekerheid weg te nemen is er voor de tuintjes en weides 7,5 hectare aan grond beschikbaar gesteld ten zuiden van het tweede deel van de woonwijk. Dat betekent dat de weides en de tuintjes een stuk opschuiven.

Fase drie en vier in 2028 bouwrijp
Het college verwacht dat fase twee van de Graafschap in 2028 klaar is. In datzelfde jaar moeten ook de gronden voor fase drie en vier bouwrijp zijn. Deze delen van de wijk komen ten zuiden van fase twee te liggen, op de plek waar nu nog de paardenweides en tiny houses staan. Daar moeten in totaal nog eens 250 huizen gebouwd worden. De gronden in fase drie en vier zijn al in handen van de gemeente Dronten, maar moeten nog wel overgenomen worden van de huurders. Dat gebeurt uiterlijk in 2025.

Groei van Dronten
Het college van B en W van Dronten maakte onlangs in een visie de wens bekend om Dronten tot 2050 tot 60.000 inwoners te laten groeien. Daarvoor zijn de komende jaren ruim 9.000 nieuwe huizen nodig. Het plan van de Graafschap bestaat al sinds 2006 en moet bijdragen aan deze opgave. In totaal worden er uiteindelijk 700 woningen aan de oostkant van Biddinghuizen toegevoegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel