'Dronten groeit in 2050 naar 60.000 inwoners, 9000 nieuwe woningen nodig'

DRONTEN • Vr 17 maart 2023 | 0:57 • Vrijdag 17 maart 2023 | 0:57

Om in 2050 genoeg voorzieningen te hebben voor 60.000 inwoners, moeten er de komende jaren 9.000 nieuwe woningen in Dronten worden gebouwd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een visie op de groei van de gemeente.

Dronten telt op dit moment ruim 43.000 inwoners en blijft ook de komende decennia groeien. Daarbij is volgens het college van B en W een blijvende behoefte aan nieuwe woningen. Om de groei in goede banen te leiden, is een visie ontwikkeld die inzet op geleidelijke groei.

De komende jaren worden al ruim 3.300 woningen gebouwd in Swifterbant Zuid, de Graafschap in Biddinghuizen en het Hanzekwartier in Dronten. Daarna zijn er tot 2050 nog zo'n 5000 tot 6000 woningen nodig.

In de visie van het college worden de kernen van Swifterbant en Biddinghuizen versterkt. In Swifterbant moet het centrumgebied worden aangepakt. Volgens het college liggen daar kansen in herontwikkeling van oudere gebouwen. Voor Biddinghuizen wordt gestart met een visie op de entree. Er zijn plannen om het centrum te verbinden met de Hoge Vaart, die de entree van het dorp een impuls moet geven.

Ontwikkelingen in Noord, Oost en Zuid
Voor Dronten Noord, Oost en Zuid staan ook diverse plannen in de visie van het college. Dat wil beginnen in Zuid, het gebied tussen de Golfresidentie en de Roodbeenweg. Volgens B en W biedt het gebied kansen voor verschillende woningtypen in een bosrijke omgeving. Nog dit jaar kan worden gestart met de plantontwikkeling. Daarom heeft de gemeente voorkeursrecht gevestigd op de percelen in Dronten-Zuid. Dat betekent dat de gemeente als eerste een gebied kan kopen. Grondeigenaren zijn hierover geïnformeerd, aldus de gemeente.

Voor de ontwikkeling van Dronten Noord en Oost wordt de komende jaren verder onderzoek gedaan. Volgens het college zijn er in deze gebieden kansen voor een mix van wonen, werken, recreatie en voorzieningen, met de kwaliteit van groen en water. De nabijheid van het station en het centrum zijn interessant voor een brede doelgroep. In Dronten-Oost liggen, vanwege de goede ontsluiting en ligging in fruitteeltgebied, kansen voor een intiem woon-werklandschap met een groen karakter.

De gemeenteraad besluit later dit voorjaar over de visie op de groei van Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel