Begin juni eerste asielzoekers gehuisvest in voormalig azc

ZEEWOLDE • Wo 5 april 2023 | 19:11 • Woensdag 5 april 2023 | 19:11

Vanaf juni worden asielzoekers gehuisvest in het voormalige asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde. De gemeente Zeewolde en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben daarover woensdagmiddag een overeenkomst getekend.

In totaal worden in Zeewolde 600 mensen opgevangen. Het gaat voornamelijk om gezinnen en zogenoemde nareizigers. Dat zijn gezinsleden van statushouders. De gemeente Zeewolde stelde bij de heropening van het azc de voorwaarde dat er geen alleenstaande mannen opgevangen zouden worden en het COA ging daarmee akkoord.

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter komt er ook een school op het azc. Daar kunnen straks ook Oekraïense kinderen terecht. De burgemeester verwacht dat het draagvlak in het dorp hetzelfde is als dat in de periode tussen 2015 en 2018. "We hadden toen 400 vrijwilligers die zich hebben ingezet voor die gezinnen die op het azc zaten."

Op dit moment wonen er op het terrein aan de Bosruiterweg zo'n 1.200 arbeidsmigranten. Die krijgen straks onderdak in units op het naastliggende terrein. Aan de bouw daarvan wordt nu gewerkt. Tussen de twee terreinen wordt een hek geplaatst. Het nieuwe azc blijft in elk geval tot eind 2025 in gebruik. Afhankelijk van de bevindingen kan het azc daarna voor onbepaalde tijd blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel