Projectontwikkelaar Floriade-woonwijk daagt gemeente voor de rechter

ALMERE • Do 6 april 2023 | 11:16 • Donderdag 6 april 2023 | 11:16

De ruzie tussen de gemeente Almere en de projectontwikkelaar van de Floriade-woonwijk draait inderdaad uit op een rechtszaak. Door het conflict is er zes maanden na de sluiting van de Floriade nog geen enkel huis gebouwd. Het is de projectontwikkelaar die nu naar de rechter is gestapt.

Eén van de grootste twistpunten is het aantal woningen dat op het terrein komt te staan. Almere en projectontwikkelaar Weerwater CV hebben in 2018 het getal 660 afgesproken. De gemeente ziet nu graag een hoger aantal, maar vreest dat Weerwater CV dit onmogelijk maakt door het hele terrein al vol te bouwen met de 660 woningen.

Ook over andere zaken verschillen de twee partijen van mening. Bijvoorbeeld over het onderhoud van het vele groen op het voormalige Floriadeterrein. Wanneer er daadwerkelijk begonnen kan worden met de bouw van woonwijk Hortus is daardoor een groot vraagteken.

Langslepend conflict
Het conflict tussen de twee partijen speelt al sinds het najaar van 2020. Met een gang naar de rechter werd al enige tijd rekening gehouden. Vorige week maandag heeft Weerwater CV daadwerkelijk de stap naar de rechtbank gezet.

Het college van B en W noemt in een brief aan de gemeenteraad de twee belangrijkste punten die geëist worden door Weerwater CV. De projectontwikkelaar is van mening dat het bedrijf niet verplicht kan worden om het bouwplan te verdichten, waardoor meer woningen mogelijk worden gemaakt. Ook zou Almere niet haar 'beslissende stem' mogen inzetten om het conflict te beslechten.

Weerwater CV?
Voor de bouw van de Floriade-woonwijk Hortus heeft de gemeente Almere in 2018 al een contract gesloten met projectontwikkelaar Amvest. Later is ook bouwbedrijf Dura Vermeer daarbij aangehaakt. Zij werken nu samen onder de naam Weerwater CV.

Partijen praten wel nog met elkaar
De gemeente Almere zegt dat er ondanks de gerechtelijke procedure nog wel steeds met Weerwater CV een 'inhoudelijke dialoog' wordt gevoerd over de verschillen. "Daartoe verkennen wij (informeel) of er overeenstemming kan komen over het bouwplan. Dit wordt momenteel in opdracht van de gemeente uitgewerkt, waarbij Weerwater CV heeft toegezegd zich constructief op te stellen."

Rechtbank Midden-Nederland laat weten dat woensdag al een eerste zitting heeft plaatsgevonden. Dit ging om een korte zogeheten 'rolzitting', waarop de gemeente Almere niet is verschenen. De advocaat van de gemeente heeft nog wel de tijd om zich alsnog te melden. Dan wordt er een volledige procedure opgestart. Gebeurt dit niet, dan zal de rechter uitspraak doen zonder de gemeente te hebben gehoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel