Heemschut: woningen Rietstraat Emmeloord hebben zeldzaamheidswaarde

EMMELOORD • Wo 12 april 2023 | 6:20 • Woensdag 12 april 2023 | 6:20

Erfgoedvereniging Heemschut pleit bij het gemeentebestuur van Noordoostpolder voor behoud van de woningen aan de Rietstraat en de Zeebiesstraat. In een brief aan het college spreekt de vereniging over een 'zeldzaamheidswaarde' en probeert sloop te voorkomen.

De meeste huizen zijn van woningcorporatie Mercatus. Die wil ze slopen en daar nieuwe voor terugplaatsen in dezelfde stijl. De woningen zijn gebouwd in 1943 en voldoen niet meer aan de normen van nu. Volgens bewoners is het er vaak koud en vochtig. Renovatie zou volgens de woningcorporatie duurder zijn dan slopen en nieuwbouw. Heemschut spreekt dat tegen.

"Dit woongebied van Emmeloord, waar de eerste blokken permanente woningen werden gebouwd, heeft een hoge cultuurhistorische waarde", schijft secretaris Van Heemschut Ben te Raa in de brief. Een beschermde status of erkenning hebben de woningen niet. De gemeente kan daarom vrij eenvoudig een sloopvergunning voor de woningen verlenen.

Eerder reageerde de erfgoedvereniging bij Omroep Flevoland al geschokt toen ze hoorden van de sloopplannen. Omdat de gemeente een belangrijke stem heeft in verlenen van een sloopvergunningen richt de verenging zich nu tot het gemeentebestuur.

Intussen zijn de meeste bewoners tijdens informatiebijeenkomsten bijgepraat over de nieuwbouwplannen. Daar werden de plannen positief ontvangen ondanks dat de bewoners de cultuurhistorische waarde van hun woningen er wel van inzien.

Woningcorporatie Mercatus gaf eerder aan dat er komende zomer een sloopvergunning wordt aangevraagd. Rond 2026 zou de afbraak kunnen beginnen. Toch zullen niet alle woningen tegen de vlakte gaan. Tussen de huurwoningen staat ook een aantal koopwoningen. De eigenaren van deze woningen gaven eerder al aan niets in sloop te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel