Hondenkoekjesfabriek moet sluiten als verspreiden 'lijkengeur' niet stopt

LELYSTAD • Do 13 april 2023 | 18:13 • Donderdag 13 april 2023 | 18:13

Een hondenkoekjesfabrikant in Lelystad moet nu snel wat doen aan de 'kadavergeur' die de fabriek verspreidt. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. Doet de eigenaar van Natural Dog Snacks dat niet, dan moet hij zijn bedrijf sluiten. Dit is de voorlopige uitkomst van een langslepend conflict tussen omwonenden en de fabrikant.

In de uitspraak van de rechter krijgt ook de gemeente Lelystad een fikse veeg uit de pan. Die heeft het bedrijf tot vijf keer toe gesommeerd om iets aan de stankoverlast te doen en zelfs een dwangsom opgelegd. Maar dat had geen effect. De rechtbank zette een dikke streep door de dwangsom die door de gemeente aan de fabrikant was opgelegd. De rechter legde vervolgens zelf een veel strengere dwangsom op.

'Leven al vijf jaar verpest'
Tijdens de zitting herhaalden de omwonenden het onlangs voor de zoveelste keer: Het is een kadavergeur die de fabriek verspreidt. Geëmotioneerd gaven zij aan dat ze geestelijke en lichamelijke klachten hebben door de geuroverlast. "Inmiddels is ons leven al vijf jaar verpest. Wij worden geconfronteerd met een onsmakelijke, penetrante geur". Ze klagen al sinds 2017 over stankoverlast van de fabrikant. Al die tijd wilden ze al dat de gemeente er wat aan deed. Maar die ging niet voortvarend te werk in dit dossier. De gemeente wilde eerst niet optreden, maar zij werd daar in 2020 toch toe gedwongen door de rechtbank.

Heftige emoties
"Wij zijn zelf slachtoffer", stelde de eigenaar van de hondenkoekjesfabriek. Tijdens de rechtszaak kampte hij met hoog oplopende emoties. Die waren soms zo heftig, dat de rechter de man de zaal uit dreigde te zetten. De eigenaar wilde ook dat Omroep Flevoland geen verslag kon doen van de zitting. Maar ook daarvoor kreeg hij geen gehoor bij de rechter.

De hondensnacksfabrikant trok in 2017 in het pand aan de Zeilweg. De eigenaren stellen dat zij zich aan de regels houden en dat alles binnen de norm valt. "Wij worden twee keer per jaar gecontroleerd en voldoen aan alle eisen. Wij hoeven niets te verbeteren."

Maar daar ging de rechtbank niet in mee. Alleen als het bedrijf daadwerkelijk bereid is om maatregelen te treffen en daarover in gesprek te gaan met de gemeente en de Omgevingsdienst is het mogelijk om bedrijfssluiting te voorkomen. Het bedrijf kan de gemeente ook vragen maatwerkvoorschriften op te leggen die een eind maken aan de overlast. Dat moet dan wel binnen drie maanden gebeuren. Gebeurt dat niet, dan volgt er een boete van maximaal 30.000 euro.

Strijd nog niet beslecht
De uitspraak betekent overigens niet dat er een eind komt aan de jarenlange strijd. Er kan nog beroep tegen de uitspraak van de rechter aangetekend worden. En mocht het bedrijf alsnog maatregelen tegen de stankoverlast nemen, dan kan er ook nog weer over geprocedeerd worden of de maatregelen voldoende zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel