Politiek Urk unaniem: onderzoek haalbaarheid warmte-koudenet

URK • Vr 14 april 2023 | 6:23 • Vrijdag 14 april 2023 | 6:23

De gemeente Urk gaat onderzoek doen naar de ontwikkeling van een warmte- en koudenet in het dorp. De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met het zoeken van een samenwerking met een deskundig bedrijf, om de haalbaarheid en betaalbaarheid van een warmtenet te onderzoeken.

Het warmte- en koudenet zou mogelijk goed kunnen werken bij het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk. De toekomstige visverwerkende bedrijven gaan een aanzienlijke hoeveelheid restwarmte produceren, waarmee de naastgelegen Zeeheldenwijk verwarmd zou kunnen worden. Maar volgens wethouder Nathanaël Middelkoop bieden de plannen een kans voor heel Urk.

"Je moet ergens beginnen en het is dan vooral zaak om het niet in een keer te groot te maken maar het in hapklare brokken op te delen. Zodoende starten we nu met Port of Urk en de Zeeheldenwijk maar we gaan tegelijk ook de mogelijkheden verkennen voor het bestaande bedrijventerrein Zwolsehoek en de bestaande woonomgeving." Het aanleggen van een warmtenet zou ongeveer 30 miljoen euro gaan kosten.

Toch veel twijfels
Hoewel de gemeenteraad unaniem voor stemde werden er ook veel twijfels uitgesproken. Termen als "besluitvorming in onzekerheid" en een "onderbuikgevoel" werden door verschillende partijen geuit. Middelkoop: "Ik snap best dat de raad veel vragen heeft maar veel van die vragen kunnen we pas beantwoorden als we dit traject doorlopen hebben. Dus die zijn nu nog even te vroeg."

Volgens de wethouder is er wel haast geboden met de plannen. Zo worden de voorbereidingen getroffen voor de komst van nieuwe bedrijven naar Port of Urk. De gemeente Urk moet de komende maanden eerst zoeken naar een marktpartij voor de samenwerking. In de ideale situatie zouden de warmtebuizen nu al de grond in gaan. "In de stukken is ook benoemd dat er voor maximaal drie ton eventueel maatregelen mogen worden genomen die voorbereidend zijn op een warmte-koudenet in het bouwrijp maken van de grond. Want we willen niet dat we later spijt krijgen van keuzes die we hebben gemaakt, tegelijkertijd ook geen kansen laten lopen."

Het onderzoek moet aan het einde van het jaar klaar zijn. Dan moet de gemeenteraad bepalen of het warmtenet er daadwerkelijk komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel