Gemeente kan senioren niet helpen met kookverbod

DRONTEN • Ma 17 april 2023 | 10:32 • Maandag 17 april 2023 | 10:32

De gemeente Dronten staat machteloos tegenover het kookverbod dat de eetclub voor senioren in Biddinghuizen kreeg opgelegd. In een reactie op raadsvragen van Dronten Sociaal zegt wethouder Peter Duvekot dat multifunctioneel centrum De Binding, waar de activiteit sinds een paar maanden plaatsvindt, niet teruggefloten kan worden.

Senioren van eetclub Open Tafel reageerden teleurgesteld toen ze hoorden dat ze niet meer zelf mochten koken, alleen eten. Het koken was volgens hen wel toegezegd door de initiatiefnemer, cultureel centrum De Meerpaal. Eerst zaten de ouderen in activiteitencentrum Het Koetshuis, maar dat wordt gesloopt. Daarom moesten ze verplicht verhuizen naar De Binding. Maar daar blijkt de keuken verboden terrein. Die is alleen bedoeld voor de horeca-exploitant.

Wethouder Duvekot zegt in antwoord op de raadsvragen dat het aan de exploitant van De Binding is om het gebouw te exploiteren zoals hij dat wil. Het college zegt wel in gesprek te zijn met het bestuur van De Binding, met de gebruikers van het Educatief Centrum en met het management van De Meerpaal. Het gesprek gaat over de mogelijkheden om de activiteiten die voorheen plaatsvonden in Het Koetshuis elders onder te brengen.

Gemeente praat mee maar beslist niet mee
Duvekot benadrukt dat de gemeente meepraat om een oplossing te zoeken maar niet meebesluit. "Belangrijk om te vermelden is dat de condities waaronder deze activiteiten eventueel gecontinueerd kunnen worden, bij De Binding of het Educatief Centrum, worden bepaald door de exploitant en niet de organisator van de desbetreffende activiteit. Het is dus niet mogelijk om onder de ‘oude condities’ van Het Koetshuis de activiteiten te continueren."

Secretaris Wilma Foppen van het bestuur van De Binding ontkent trouwens dat er met de gemeente wordt gepraat. "Nee, niemand van ons is op dit moment in gesprek." Ook staat er geen afspraak gepland in de nabije toekomst. Eerder liet Foppen aan Omroep Flevoland weten dat het inderdaad aanvankelijk de bedoeling was om zowel het koken als het eten voor de ouderen op de nieuwe locatie mogelijk te maken. "Maar tijdens de bouw en het invullen van alle activiteiten is gebleken dat het niet gelukt is. Koken kan hier niet, omdat het een professionele keuken is. Alleen de exploitant van de horeca mag er daarom gebruik van maken."

De afdeling Welzijn van De Meerpaal kan niet bevestigen of er gesprekken staan gepland. De gemeente Dronten is niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel