Aantal tekenbeten vrijwel gelijk gebleven, in andere provincies juist daling

FLEVOLAND • Ma 17 april 2023 | 15:44 • Maandag 17 april 2023 | 15:44

Het aantal tekenbeten in Flevoland is vorig jaar vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van het jaar ervoor. Dat terwijl het aantal in alle andere provincies is teruggelopen. Dat meldt het RIVM op basis van cijfers van Tekenradar.nl.

Dat het aantal gemelde beten in Flevoland nagenoeg gelijk bleef, kan komen door het hoge aantal beten tijdens een sportkamp vorig jaar in Dronten. Daar werden 64 jongeren in totaal 500 keer gebeten.

Als je het aantal tekenbeten vergelijkt met het aantal inwoners per provincie, stijgt Flevoland in tien jaar tijd van plek negen naar plek drie. Naar verhouding loop je in Drenthe het grootste risico om gebeten te worden, gevolgd door Gelderland.

Het is deze week de Week van de Teek. Dan waarschuwen organisaties extra tegen de gevaren van teken. Die kunnen bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Jaarlijks zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen tekenbeten bij mensen in Nederland. Het aantal meldingen van tekenbeten lag vorig jaar landelijk 33 procent lager ten opzichte van 2021.

Ander soort onderzoek
Het aantal tekenbeten werd eerder bijgehouden op basis van de meldingen die binnenkomen via de website van Tekenradar. Om beter zicht te krijgen op het aantal tekenbeten, gaan het RIVM en de WUR met een nieuwe onderzoeksmethode werken. Een vaste groep deelnemers wordt wekelijks gevraagd bij te houden of ze wel of niet zijn gebeten door een teek. Zo moet sneller duidelijker worden wanneer het aantal beten stijgt of daalt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel