Alvast twee minuten stilte basisschoolleerlingen: "Heel bijzonder"

SWIFTERBANT • Do 20 april 2023 | 19:53 • Donderdag 20 april 2023 | 19:53

Het was donderdag twee minuten stil bij het monument aan De Greente in Swifterbant. Kinderen van groep zeven van de drie basisscholen hielden daar alvast een dodenherdenking. Tijdens de herdenking mochten de kinderen een zelfbeschilderde steen bij het monument leggen.

"Het was weer heel bijzonder", vertelt Alice Winters van het 4 mei Comité Swifterbant. "Het doet wel wat met ze, het raakt ze. Doordat je de kinderen dit nu al laat meemaken hoop je dat ze het thuis gaan vertellen en later ook meenemen."

Omdat dodenherdenking altijd in de meivakantie is en de kinderen dan niet op school zijn, houdt het 4 mei Comité Swifterbant sinds vorig jaar een extra dodenherdenking voor kinderen. "Het is goed om mensen ervan bewust te maken dat vrijheid niet zomaar een vast gegeven is. Dat we elkaar de vrijheid gunnen en samen oppassen dat we geen oorlog gaan creëren."

Onthouden
De kinderen vonden het wel lastig om stil te zijn, vertelden ze achteraf. "Het is gewoon een beetje raar dat je ineens stil moet zijn." Toch hebben ze de boodschap meegekregen: "Ik heb gedacht aan de mensen die hebben gevochten voor ons. Zij zijn overleden zodat wij nu vrij kunnen zijn. Als iedereen kan onthouden dat dat nooit meer moet gebeuren, dan hoop ik dat er geen oorlog meer komt."

Enthousiast
Het comité is van plan de kinderdodenherdenking elk jaar te organiseren bij het monument. "Het ligt zeker in de planning om dit een vast terugkerend item te laten worden in dit dorp. De scholen zijn er enthousiast over en wij ook dus dan doen we dit heel graag."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel