'Buiten raadszaal geldt politieke onschendbaarheid niet'

URK • Vr 21 april 2023 | 19:10 • Vrijdag 21 april 2023 | 19:10

Binnen een raadszaal mag een politicus zeggen wat hij wil, maar daarbuiten gelden de normale regels. Dat zeggen experts in lokaal bestuur naar aanleiding van de aanvaring tussen de Urker fractievoorzitters Jan Koffeman van Hart voor Urk en Dittie Hoekstra van Krachtig Urk.

Hoekstra deed aangifte tegen collega-raadslid Koffeman. Hij zou haar na de raadsvergadering van 13 april buiten het gemeentehuis schreeuwend hebben uitgescholden. Koffeman zou boos zijn geweest omdat ze tegen zijn motie over zondagsrust in het Wilhelminapark stemde. Hoekstra voelt zich sterk geïntimideerd en legt haar raadswerk voor de komende weken neer.

In raadszalen, de Tweede Kamer en Statenzalen geldt politieke onschendbaarheid voor uitspraken. Maar buiten vergaderingen in die politieke arena's moeten politici net als elke andere burger op hun woorden letten. Het komt niet vaak voor dat een gemeenteraadslid aangifte doet tegen een collega-gemeenteraadslid. In 2014 gebeurde dat wel bij een raadslid uit Alphen aan den Rijn. Zij werd uiteindelijk veroordeeld omdat ze een collega had beledigd. Tweede Kamerlid Geert Wilders werd eerder veroordeeld voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Hij deed deze uitspraak buiten de Tweede Kamer.

'Zeer intimiderend'
Hoekstra zegt dat het zeer heftig was wat er na de raadsvergadering gebeurde. "Ik slaap er niet van. Zeer intimiderend. Diep ingrijpende woorden schreeuwde Jan Koffeman tegen mij, die ik niet wil en kan herhalen." Van welk feit Hoekstra nu precies aangifte heeft gedaan, is onbekend.

Hoekstra heeft de aanvaring ook gemeld bij burgemeester Cees van den Bos. Hij zegt al wel persoonlijk over de aanvaring gesproken te hebben met zowel Dittie Hoekstra als Jan Koffeman. Over de inhoud van die gesprekken wordt niets bekendgemaakt.

Omgangsvormen
Jan Koffeman laat alleen weten dat hij op korte termijn een gesprek over de zaak hoopt te hebben met Hoekstra. Voor de rest wil hij niet reageren op de aanvaring. Andere leden van de Urker raad geven aan met elkaar in gesprek te gaan over de onderlinge omgangsvormen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel