Zo beleefden Flevolanders Koningsdag 2023

FLEVOLAND • Do 27 april 2023 | 10:51 • Donderdag 27 april 2023 | 10:51

Flevoland stond donderdag volledig in het teken van Koningsdag. Door de hele provincie werden activiteiten en feesten georganiseerd. In dit bericht namen we je mee door de provincie om een kijkje te nemen bij de festiviteiten.

Onze live-uitzending zit er weer op. Het liveblog over Koningsdag is daarmee ook ten einde gekomen.

NAGELE: Wie wordt vandaag de Alleskunner?
Denk jij dat je echt alles kan? Dat kon je vandaag testen in Nagele. Daar werd namelijk voor het eerst de 'Alleskunner van Nagele' georganiseerd.

Welke inwoner van Nagele bewees vandaag dat hij alles kan? Winnaar werd uiteindelijk de 36-jarige Robin de Bruijne.

LUTTELGEEST: Volleyballen met jong en oud

Ook voor de sportieve geest is er vandaag van alles te doen in Flevoland. In Luttelgeest wordt vandaag een volleybaltoernooi georganiseerd. Die staat op het punt te beginnen, en verslaggever Tom Bolhuis is erbij.

Zijn de teams er al helemaal klaar voor?

ALMERE: Sfeer proeven in het centrum
De hele dag is er in Almere van alles te doen. Zo is er overal in het stadscentrum muziek te horen. We nemen een kijkje op de Grote Markt met de organisatie en met Mits Mitchell, een van de artiesten die zo meteen optreedt op het podium aan de Grote Markt. Zit de sfeer er al in?

LELYSTAD: Kroonpassage vol met activiteiten en op de foto met Wim-Lex
In de Kroonpassage in Lelystad worden vandaag diverse activiteiten georganiseerd voor kinderen. Verslaggever Daphne Roubos neemt een kijkje bij de knutseltafel, en praat met de organisatie over wat er allemaal te doen is. Ook ging ze op de foto met de koning.

NOORDOOSTPOLDER: Die oranje tulpen vallen in de smaak!

ENS: Polderautocross trapt af tijdens Koningsdag
De traditionele autocross in Ens is vanmiddag begonnen. Met de cross wordt de aftrap gegeven voor de polderbokaal in de Noordoostpolder. Nieuw dit jaar is de driewielerklasse.

"De auto wordt door midden gesneden, één wiel erachter en dan rijden", legt Kai Rops van de organisatie uit. "Ik vind het wel een spectaculaire klasse, met tien man in de baan. Het is wel altijd een spektakel."

URK: Jong en oud doet mee aan hogehakkenrace

ALMERE: Kersverse burgemeester viert eerste Koningsdag in 'zijn stad'
Burgemeester Hein van der Loo viert vandaag zijn eerste Koningsdag in Almere. Hij kijkt op diverse plekken in de stad wat er allemaal te doen is en doet mee met een aantal spelletjes. In het Lumièrepark doet hij mee aan een aantal spelletjes. Hoe fanatiek is de nieuwe burgemeester?

Verslaggever Daphne Roubos test het bij het kleedje van Saar.

 

EMMELOORD: Prikkelarme oud-Hollandse spelletjes

URK: Met de drone boven de vrijmarkt en de nog rokende rotonde

URK: Alles te koop!

EMMELOORD: Wat als Koningsdag te druk voor je is?
De hele dag reizen onze verslaggevers de provincie door om te kijken bij de diverse Koningsdagactiviteiten. Bij die activiteiten is het al lekker druk, maar voor sommige mensen is dat niet zo fijn. Daarom worden er in Emmeloord bij basisschool de Koperwiek prikkelarme activiteiten georganiseerd. Verslaggever Tom Bolhuis hoort wat dat precies inhoudt. 

DRONTEN: Piratenkoor neemt feestelijk afscheid met laatste optreden
Het Dronter Piratenkoor treedt vanmiddag voor de laatste keer op in het centrum van Dronten. "Het is een beetje weemoed, maar aan de andere kant: het is ook wel een middag waarvan je zegt, dan gaan we even lekker uitpakken", vertelt Frits Schmidt van het koor. 

De gemiddelde leeftijd van de koorleden is richting de 80, vertelt Schmidt. "Dan is het te voorzien dat over een paar jaar een derde deel en het jaar daarop weer een deel wegvalt. We hebben gezegd: samen uit, samen thuis."

NOORDOOSTPOLDER: De tulpen hebben hier de juiste kleur!

DRONTEN: Organisatie Koningsdag blij met nieuwe vrijwilligers
Om 10:00 uur werden in Dronten niet één, maar drie vlaggen gehesen: de Flevolandse vlag, de vlag van Dronten en de Nederlandse driekleur. Burgemeester Jean Paul Gebben hield een korte toespraak en daarna konden de activiteiten beginnen. Toch spande het erom of het allemaal zou gaan lukken, want er waren nog veel vrijwilligers nodig. 

"Het is nog steeds wel een beetje krap", zegt Kim Tuithof van STADronten, de organisatie achter Koningsdag. "We hebben uiteindelijk best nog wel wat mensen gehad die zich hebben aangemeld. We zijn er echt heel blij mee. Daardoor kunnen we onder andere zo meteen de stormbaan open doen, want daar was de meeste spanning om." 

EMMELOORD: Wendy staat voor het eerst op de vrijmarkt
Ook in Emmeloord stonden mensen vanochtend al vroeg op de vrijmarkt. Verslaggever Tom Bolhuis neemt een kijkje bij het kleedje van Wendy. Zij staat voor het eerst met haar kinderen op de vrijmarkt. 

"Het sfeertje is gewoon heel fijn en de mensen zijn vriendelijk. Ja, het is echt wel leuk om het eens mee te maken."

EMMELOORD: Waar zijn de vlaggen op de Poldertoren?

URK: Wie heeft de mooiste naam en mooist versierde straat?
Op Urk worden vandaag naast alle festiviteiten ook prijsuitreikingen gehouden. Zo wordt de mooist versierde straat vandaag bekroond, maar ook wordt de mooiste voornaam van Koningsdag van 2023 bekend gemaakt bij de Aubade. De inwoners van Urk konden namen nomineren. De mooiste naam maakt kans op een prijs. 

Verslaggever Mark Bakker kijkt in het Wilhelminapark. Wie weet zitten daar al wat winnaars tussen.

URK: Burgemeester en Anton hijsen de vlag tijdens de Aubade
Om 10:00 uur werd de Aubade op Urk gehouden. Burgemeester Cees van den Bos en de jonge Anton hebben samen de vlag gehesen. De Aubade trok veel bekijks. Onder begeleiding van Valerius werd het Urker volkslied en Wilhelmus gezongen. Daarmee is Koningsdag op Urk officieel begonnen.

URK: Bakkerij Brouwer verkoopt meer dan tienduizend oranjesoezen
De bakkers op Urk waren vanochtend al vroeg in de benen om honderden oranjesoezen te bakken. Bij bakkerij Brouwer is het al aardig druk. "Ik denk dat we er misschien wel 15.000 hebben gebakken", vertelt Jan de Boer, eigenaar van de bakkerij. "Urk is gek op een oranjesoes. Dat is traditie, dat hoort erbij: bij de koffie eet je zo'n soes.

De bakker is al ruim een week bezig met alle voorbereidingen. Achter de schermen staan er nog meer soezen klaar. Bijna alle medewerkers zijn er druk mee. De eerste begon al om 03.00 uur vannacht, maar ook gisteren was het volgens De Boer mega druk. "Je wil niet misgrijpen, want ja, op is op."

ESPEL: Dorp wordt wakker gemaakt met lawaai
Koningsdag in Espel is vanochtend begonnen met een lawaaioptocht. Vooral de kinderen in het dorp gaan meedoen aan de tocht. 

"We gaan veel mensen uit bed trommelen", zegt een lachende Bram Bus van de organisatie. Volgens hem is er een mooie opkomst. "Daar zijn we blij mee. Het is hartstikke gezellig. Je ziet dat het hele dorp aanwezig is en meedoet, dus veel betrokkenheid."

Naast de lawaaioptocht is er nog een vrijmarkt met spelletjes, een speurtocht en de dag eindigt in Espel met een hapje en een drankje in de Ducdalf. 

FLEVOLAND: Koningsnacht 2023 een van de koudste
De start van deze Koningsdag is een van de koudste van de afgelopen tien jaar. Aan de grond heeft het op het weerstation in Lelystad 4,8 graden gevroren.

Op anderhalve meter hoogte lag de minimumtemperatuur in Lelystad net 0,2 graden boven nul. Op het weerstation in Marknesse is de temperatuur wel tot iets onder het vriespunt gedaald, naar -0,4 graden om precies te zijn.

Het allerkoudste begin van Koningsdag vond voor Lelystad plaats in 2021, in Marknesse in 2017 met respectievelijk -0,6 en -0,5 graden.

Met vanmiddag 12 of 13 graden op de thermometer is het vrij kil voor de tijd van het jaar, maar voor Koningsdag is het een gemiddelde waarde. Sinds Willem-Alexander op de troon zit hebben we alleen kille Koningsdagen meegemaakt. In het jaar 2016 werd het in de middag amper 10,1 graden. De hoogste waarde is genoteerd in coronajaar 2020 met 19,8 graden in Lelystad, toen mochten we echter niet de straat op. De hoogste temperatuur waarbij wel Koningsdag gevierd mocht worden bedroeg 14,8 graden in het jaar 2021. 

LELYSTAD: Koningsdag begint met koffie en trompetmuziek
Ondanks de kou was het vanochtend al vroeg druk op het Stadhuisplein in Lelystad. Voor Fred van het Oranje Comité Lelystad ging de wekker om kwart voor zes, zodat hij met het comité koffie kon gaan zetten voor de vroege vogels. 

"De Koningsdag in Lelystad is natuurlijk elk jaar anders", vertelt Fred. "Maar de vrijmarkt, die overheerst wel." Daarnaast zijn er vanmiddag nog veel activiteiten in de Kroonpassage in Lelystad. "Maar we beginnen natuurlijk altijd met koffie voor de diehards hier op de vrijmarkt."

Met een bakfiets vol koffie, thee en koekjes gaat het comité langs de kleedjes op de vrijmarkt, om zo de mensen die al de hele nacht op de vrijmarkt hebben gezeten iets warms te geven, vertelt Fred. 

LELYSTAD: Vroege vogels op de vrijmarkt
De vrijmarkt in Lelystad begon gisteravond al. Eén van de mensen bij de kleedjes is er al vanaf 23.00 uur. "Voor de kinderen", vertelt ze. "Die vonden het geweldig om het een keer mee te maken. Vooral mijn kleine meid, die heeft het nog nooit eerder meegemaakt." 

Volgens de vrouw is het nu gezelliger in Lelystad dan gisteravond. Volgens haar waren er toen een aantal vechtpartijen op het plein. "Heel veel ruzie, bierflesjes die ik de lucht in heb zien gaan. Dat ik echt wel dacht: wow, zit ik hier wel veilig? Maar goed, ik had gelukkig een grote groep mensen om me heen die ervoor mee waren dat als er gevaar dreigde, dat ik niet alleen was met de kinderen."

URK: Geen grote ongeregeldheden tijdens koningsnacht, wel branden en herrie
De koningsnacht op Urk is niet helemaal rustig verlopen, maar is niet compleet uit de hand gelopen zoals in eerdere jaren. Bij de rotonde bij De Akkers zijn een aantal dingen in brand gestoken, zoals oude scooters. Ook een auto raakte zwaar beschadigd door brand en een haag bij een dagbesteding ging eveneens in vlammen op. Daarnaast werd er zoals elk jaar met scooters zonder uitlaat gereden.

Net zoals voorgaande jaren was er cameratoezicht ingesteld. Verslaggever Koen Peeters sprak met één van de ouders die 's ochtends vroeg op straat rondloopt om toezicht te houden en de jeugd aan te spreken als het uit de hand loopt. Volgens deze ouder was het dus niet helemaal rustig. Zo werd er wel eens met een ei gegooid en er lag een pak bloem dat gegooid werd naar bijvoorbeeld de politie, maar er zijn geen grote ongeregeldheden geweest.

SWIFTERBANT: Dorp vierde koningsnacht in de tent
Koningsdag begon eigenlijk gisteren al. Zo ook in Swifterbant. De koningsnacht daar was woensdagavond na jaren weer terug van weggeweest. Bij de Zuidsingel stond een feesttent en daar werd het snel gezellig.

"Om dit te doen en er dan zoveel succes uithalen, zoveel mensen die blij zijn dat er een Koningsdag- en nacht is. Dat is gewoon fantastisch om te doen," zegt Lisa Stoevelaar van de organisatie.

Ook op Koningsdag zelf zijn er allerlei activiteiten in Swifterbant georganiseerd. Stoevelaar: "We hebben allerlei spelletjes, demonstraties van linedance, muziek, een vrijmarkt en de feesttent is weer open."

EMMELOORD: Hollegien en Lankhaar winnen de Koningsloop
Bas Hollegien en Vincent Lankhaar kwamen woensdagavond samen als eerste over de finish van de Koningsloop in hun woonplaats Emmeloord. Ze liepen de hoofdafstand van 10 kilometer in 34 minuten en 16 seconden.

Aan de Koningsloop in het Emmelerbos deden ongeveer 150 atleten mee. Er was een rondje uitgezet van 2,5 kilometer. De atleten konden kiezen uit verschillende afstanden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel