Dikke streep door uitbreiding van gepland Windplan West

LELYSTAD • Vr 28 april 2023 | 12:05 • Vrijdag 28 april 2023 | 12:05

Provinciale Staten wil geen extra ruimte geven aan een plan voor een nieuw windpark bij Lelystad. De initiatiefnemers wilden graag meer ruimte, omdat er in het gebied waar het Windplan West nu gepland staat, niet op een rendabele manier een windpark gerealiseerd kan worden.

Dat heeft te maken met de aanwezigheid van hoogspanningslijnen van Tennet en hoogtebeperkingen vanwege vliegroutes van en naar Lelystad Airport boven het gebied.

De initiatiefnemers voor Windplan West wilden een uitbreiding van het aangewezen plangebied. De extra molens zouden dan ten noorden van de Houtribweg N307 en ten westen van de A6 en in het IJsselmeer gebouwd worden. Maar Provinciale Staten vindt dat er alleen in het huidige plangebied nieuwe windmolens gebouwd mogen worden.

De voorzitter van de vereniging Windplan West laat weten dat ze toch doorgaan met een verkenning. “Wij willen zo’n 45 molens saneren en er ongeveer 10 molens op land voor terugplaatsen. Daarnaast willen we er nog een aantal in het IJsselmeer. De uitkomst van de verkenning kan wellicht een ander licht op de zaak werpen”.

Het ministerie van Economische Zaken en klimaat is bij de verkenning betrokken. Dat heeft te maken met de omvang van het windplan. Omdat wordt uitgegaan van een windplan groter dan 100 MW, geldt de regel dat de rijksoverheid de coördinatie van het project op zich wil nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel