Minder uitstoot van CO2 en meer duurzame energie opgewekt

FLEVOLAND • Zo 20 november 2022 | 11:09 • Zondag 20 november 2022 | 11:09

De uitstoot van CO2 in Flevoland is in 2020 afgenomen en er werd meer duurzame energie opgewekt. Dat blijkt uit een recent verschenen duurzaamheidsrapport, gepubliceerd door de provincie Flevoland. Deze is blij met de resultaten, al ligt de reden voor de hand: corona. In het rapport wordt een vergelijking gemaakt tussen de jaren 2020 en 2019.

Daaruit blijkt dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 is afgenomen met elf procent. De afname is volgens de provincie vooral te danken aan de coronacrisis. Er was dat jaar namelijk minder verkeer op de weg, vanwege de beperkende maatregelen. Minder auto's op de weg, betekent minder uitstoot van CO2.

Meer warmte- en elektriciteitsverbruik
Ondanks de afname van de uitstoot van CO2 is het verbruik van warmte en elektriciteit in Flevoland in 2020 juist toegenomen met ongeveer twee procent. Ook daar is de provincie niet verbaasd over en ziet het ook niet als negatief: "Gezien de sterke stijging van de Flevolandse bevolking en woningvoorraad in de laatste jaren is deze stijging relatief mild."

Ook op het provinciehuis in Lelystad werd meer gas en elektriciteit verbruikt. De zonnepanelen op het dak van het provinciehuis hebben in 2021 bovendien minder stroom opgeleverd dan in 2020, waardoor het verbruik met zes procent is toenam.

Meer duurzaam
De opwekking van duurzame energie is in de gehele provincie wel opnieuw toegenomen. Dat komt vooral doordat er meer zonne- en windparken bij zijn gekomen. Van al het energieverbruik in Flevoland, wordt nu bijna 40 procent duurzaam opgewekt. Dat klinkt als veel, maar de doelstelling voor 2030 is 100 procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel