Speciale uitzendingen bij Omroep Flevoland vanwege Dodenherdenking

FLEVOLAND • Do 4 mei 2023 | 11:23 • Donderdag 4 mei 2023 | 11:23

Vanwege Dodenherdenking brengt Omroep Flevoland vanavond op televisie en internet een aantal speciale programma's.

'Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen'
De avond begint om 19:00 uur met een muzikaal en theatraal programma over het leven in (on)vrijheid. De uitzending is op verschillende plekken in Flevoland opgenomen, zoals op de Poldertoren in Emmeloord, op het dak van het WTC Almere en op de Knardijk in Lelystad.

'Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen' is een persoonlijk verhaal voor Flevolanders. Door verhalen door te geven, kan het historisch besef levend gehouden worden - zodat iedereen ervan doordrongen blijft dat zoiets verschrikkelijks als de Tweede Wereldoorlog nooit meer mag gebeuren.

De Almeerse theatergroep Suburbia heeft het programma ontwikkeld. Het bevat muziek van het ensemble Black Pencil.

Documentaire: Never Unprepared
Om 19:30 uur vertelt de documentaire 'Never Unprepared' het verhaal van de Schotse bommenrichter William Ward die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. Geschiedenisleraar David Clarke uit Edinburgh deed onderzoek naar deze oud-leerling van zijn school; het Stewart's Melville College. Clarke kwam tot de ontdekking dat Ward is neergestort in de buurt van wat nu Dronten is. De link tussen zijn school en de omgekomen soldaat blijkt hechter dan de leraar kon bedenken.

Dodenherdenking Dronten (live)
Vanaf 19:48 uur doet Omroep Flevoland zoals elk jaar live verslag van de dodenherdenking bij het Vliegersmonument op De Rede in Dronten. Na de twee minuten stilte en het spelen van de volksliederen zullen burgemeester Jean Paul Gebben en anderen kransen plaatsen. De burgemeester houdt aansluitend nog een toespraak.

Bijzonder is dat er dit jaar voor het eerst geen airgunners bij de herdenking in Dronten aanwezig zijn. De voormalige boordschutters van geallieerde vliegtuigen kwamen sinds 1975 naar de polder om de dodenherdenking bij te wonen. Ron Powers, de laatste nog levende airgunner, overleed in juli vorig jaar op 97-jarige leeftijd. Een aantal familieleden van Powers is voor de herdenking wel naar Dronten gekomen. Om de herinnering aan de airgunners levend te houden, is een aantal militairen van de Luchtmobiele Brigade van de Landmacht bij de herdenking aanwezig.

Flypast door vliegtuigen
De Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight vliegt ditmaal op 4 mei niet over het Meerpaalplein in Dronten. Het toestel wordt komend weekend in Engeland ingezet bij de kroning van koning Charles.

Wel vliegt een paar minuten na 20:00 uur een Mustang-gevechtsvliegtuig over, rond 20:20 uur gevolgd door de Edambusters. Deze vliegers maken deel uit van de Nederlandse afdeling van de Royal Air Force Association. Dat is een welzijnsorganisatie voor voormalige leden van de Britse luchtmacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel