Laatste airgunner Ron Powers op 97-jarige leeftijd overleden

DRONTEN • Di 12 juli 2022 | 19:55 • Dinsdag 12 juli 2022 | 19:55

Ron Powers, de laatste airgunner die elk jaar op 4 mei de Dodenherdenking in Dronten bijwoonde, is overleden. Dat vertelt zijn zoon Peter Powers op Facebook. De airgunner overleed dinsdagmiddag op 97-jarige leeftijd.

"Het was mijn voorrecht om de laatste weken bij hem te zijn en zijn hand vast te houden toen hij overleed, schrijft Peter Powers. "Hij overleed vredig en zonder pijn." Peter bedankt iedereen die hem de tijd gaf om bij zijn vader te zijn en allen die voor zijn vader hebben gebeden. "Ik wist dat hij plannen had om deze wereld te verlaten toen hij stopte met vragen om zijn whisky en limonade een paar weken geleden. Moge God hem zegenen en hem een plek bij de bar in glorie geven."

Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten reageert op het overlijden van Powers. "Vanavond werden wij op de hoogte gesteld dat onze laatste airgunner Ron Powers vanmiddag rustig is ingeslapen", schrijft hij. "Met het overlijden nemen wij afscheid van een tijdperk en in hem gedenken wij alle airgunners. Nog vele jaren zullen wij de airgunners blijven herinneren als onze bevrijders en als symbool van de wederopbouw." Gebben schrijft dat hij de condoleances namens de Drontense gemeenschap over zal brengen aan de familie van Powers.

Sinds 1978 was Ron Powers een vaste gast bij de dodenherdenking in Dronten. Hij woonde nog altijd zelfstandig in zijn huis in Birmingham, Engeland. Zijn woonkamer hing vol met schilderijen en foto's van vliegtuigen uit de oorlog.

As uitgestrooid in Dronten
In mei dit jaar was Omroep Flevoland op bezoek bij Powers. Hij zei toen: "Ik heb veel vrienden gemaakt in Dronten. Ik vind het fijn om er dit jaar weer bij te zijn." Zijn zoon Peter vertelde dat Powers wilde dat zijn as na zijn overlijden voor een deel uitgestrooid zou worden in Groot-Brittannië en voor een deel in Dronten. "Dat geeft zijn bijzondere band met de polder wel aan", aldus Peter.

Powers was boordschutter op de vliegtuigen die scheepskonvooien beschermden tegen de Duitsers. Als airgunner zat hij meestal in de geschutskoepel achterin het vliegtuig. Hij kwam nooit Duitse vliegtuigen tegen, maar wat erg indruk op hem had gemaakt was een Duitse onderzeeër die zich overgaf. Tijdens vluchten, die soms wel 15 uur duurden, maakte hij altijd eten en thee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel