Basejumpers na bijna fatale sprong niet vervolgd voor illegaal betreden windturbine

ZEEWOLDE • Do 4 mei 2023 | 12:27 • Donderdag 4 mei 2023 | 12:27

De twee basejumpers die op 15 maart van een windturbine sprongen in het buitengebied van Zeewolde, worden niet vervolgd voor het illegaal betreden van de molen. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. Volgens een woordvoerder heeft de sprong al dermate nadelige gevolgen gehad voor het duo dat vervolging niet nodig is.

De gewaagde sprong naast de Gruttoweg ging namelijk compleet mis voor één van de twee springers. De 43-jarige man uit Hilversum raakte zwaargewond omdat zijn parachute tijdens de val van 75 meter niet goed openging. Na de bijna fatale val werd zijn basejump-partner, een man van 46 uit Utrecht, opgepakt door de politie.

Basejumpen is een vorm van parachutespringen waarbij niet uit een vliegtuig wordt gesprongen, maar vanaf een hoog punt, zoals een gebouw of berg.

OM zegt niet hoe duo de molen binnenkwam
De grote vraag is nog altijd hoe de twee mannen in de molen zijn gekomen. Via de buitenkant een turbine beklimmen is volgens een woordvoerder van Windpark Groen haast onmogelijk. Daarnaast hangt er aan de buitenkant van de molen een slot. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen hoe het duo de Zeewoldense turbine kon betreden: "Om mensen niet op ideeën te brengen."

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de twee an sich een strafbaar feit hebben gepleegd. "Er is huisvredebreuk gepleegd door de twee. En we keuren dat gedrag altijd af. Maar doordat zij nog altijd de gevolgen van de mislukte parachutesprong ondervinden, is strafvervolging niet nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel