'Dode meeuwen Zwarte Meer hadden zeer besmettelijke variant vogelgriep'

KRAGGENBURG • Ma 8 mei 2023 | 18:55 • Maandag 8 mei 2023 | 18:55

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) gaat ervan uit dat de honderden dode meeuwen die afgelopen week zijn gevonden in het Zwarte Meer bij Kraggenburg zijn bezweken aan de vogelgriep.

Het instituut trekt die conclusie na een steekproef die is gedaan door de Wageningen Universiteit in Lelystad. Bij alle onderzochte vogels is virusvariant H5N1 aangetroffen. Volgens Jelle Boontje van onderzoeksinstelling DWHC is deze variant van de vogelgriep zo besmettelijk dat de conclusie wel getrokken kan worden dat alle gevonden meeuwen er aan zijn bezweken. "Je ziet ook dat het virus blijft opduiken, ook deze week weer".

Randmeren
Afgelopen periode zijn veel meeuwen aangetroffen op verschillende plekken in de randmeren langs de provincie. Rijkswaterstaat is druk geweest met het opruimen van de dieren. "Het gaat enorm rond onder kokmeeuwen, zien we", vertelt Boontje. Zo zijn ook honderden dode vogels gevonden in het Eemmeer. "En nu is er bijvoorbeeld ook een nieuwe kolonie gevonden in het Veluwemeer bij Harderwijk, daar zijn tientallen dode vogels". Volgens Boontje zijn de vondsten van de afgelopen tijd opvallend. "Dit is echt uitzonderlijk veel".

Deskundigen
Rijkswaterstaat, DWHC en de Wageningen Universiteit blijven de dode vogels monitoren en alle ontwikkelingen worden bijgehouden. "Uiteindelijk is het aan de overheden om hier beleid voor te maken", besluit Boontje.

Mensen die dode vogels vinden, kunnen dit melden bij DWHC en de beheerder van het terrein. Dit kan een gemeente zijn, Rijkswaterstaat of een natuurbeheerder. Op de site van de Rijksoverheid staat meer informatie. Deskundigen geven aan dat het niet de bedoeling is dat je zelf de dieren opruimt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel