Dit is waarom de sterfte onder kokmeeuwen zo massaal is

FLEVOLAND • Wo 10 mei 2023 | 22:12 • Woensdag 10 mei 2023 | 22:12

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de massale sterfte door vogelgriep onder de kokmeeuwen in de provincie. Volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland komt dat onder meer door het broedseizoen.

Bij een steekproef onder de dood aangetroffen kokmeeuwen is de zeer besmettelijke virusvariant H5N1 aangetroffen. Albert de Jong van Sovon zegt dat er een nieuwe gemuteerde versie rondgaat, waarbij de kokmeeuwen gevoelig zijn voor de genetische samenstelling van het virus. "Het virus past zich elk seizoen aan en zie je dat er een andere watervogelsoort ernstig getroffen wordt en dit seizoen is dat heel duidelijk de kokmeeuw."

Broedseizoen
Door het broedseizoen weet het virus zich gemakkelijk onder de dieren te verspreiden. “De vogels zitten momenteel heel dicht op elkaar in broedkolonies en kunnen daarom makkelijk het virus aan elkaar overdragen", zegt De Jong. “Er zijn ongeveer 100.000 paartjes, maar in kolonies worden nu honderden tot wel duizenden dode vogels gevonden, dus dat is heel fors."

Het valt volgens De Jong nog lastig te zeggen wat de gevolgen zijn van de massale sterfte. “We moeten na dit seizoen de balans op gaan maken.” Pas dan kan volgens Sovon uitgerekend worden hoe lang het kan duren voordat de populatie weer is hersteld. Ook verwacht De Jong niet dat de kokmeeuw door de vogelgriep volledig zal verdwijnen. "Uitsterven zal niet snel gebeuren. Wij monitoren wel hoe groot de aantallen zijn die nu doodgaan.” Toch geeft hij aan dat tellen niet eenvoudig is. “Omdat ze verspreid door het hele land dood kunnen gaan en ook niet altijd makkelijk zijn te vinden. Daarnaast laat de vogel zich niet hinderen door grenzen. “Het is een vogel die heel veel in Nederland overwintert en vervolgens weer terugtrekt naar Midden-Europa. Ook in Polen en Wit-Rusland zijn meldingen van honderden dode meeuwen.”

Langste vogelgriepuitbraak ooit
Nederland heeft te maken met de langste vogelgriepuitbraak onder wilde vogels ooit en dat baart Albert de Jong zorgen. “We maken ons al enige jaren zorgen om de hoog pathogene vogelgriep en dat heeft ermee te maken dat het heel veel vogels treft. Ook kwetsbare populaties zoals Grote Stern vorig jaar. Het virus gaat ook niet meer weg, dus het is telkens de vraag welke vogelsoort wordt getroffen.”

Sovon vraagt personen alert te zijn als zij dode kokmeeuwen aantreffen. Hij roept bij een vondst op online een melding te doen bij DWHC of Sovon. “Als je meerdere dode vogels bij elkaar aantreft, dan is er waarschijnlijk sprake van een grote uitbraak. Dan is het goed om het meldpunt dierziekten van de NVWA te bellen.” Zelf vogels ruimen wordt ernstig ontraden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel