Dit jaar geen besluit over superkazerne: Defensie heeft meer tijd nodig

ZEEWOLDE • Do 11 mei 2023 | 16:11 • Donderdag 11 mei 2023 | 16:11

Defensie neemt dit jaar geen besluit meer over de definitieve locatie voor een nieuwe militaire kazerne. Eigenlijk zou rond de zomer duidelijk worden waar de kazerne komt te staan.

Het buitengebied van Zeewolde is nadrukkelijk in beeld, maar staatssecretaris Christophe van der Maat schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat het benoemen van de locatie nog niet gaat lukken. Defensie wil een breder ruimtelijk proces doorlopen. Dat betekent dat de betrokkenen in de regio in onzekerheid blijven, schrijft Defensie.

Voorkeur voor Flevoland
De superkazerne is een groot project waarmee Defensie haar vastgoed wil concentreren, verduurzamen en vernieuwen. De kazerne moet een centrale ligging krijgen waar een deel van de ondersteunende eenheden ondergebracht kan worden.

Defensie heeft vier locaties in gedachten, waarvan drie locaties in Flevoland en één in Gelderland. De staatssecretaris zei eind vorig jaar namens het kabinet dat er een voorlopige voorkeur uitgaat naar een gebied bij de Nijkerkerbrug in Zeewolde.

'Alle belangen goed afwegen'
Volgens Defensie moet er bij de keuze voor zo'n kazerne oog zijn voor de schaarse ruimte. Daarbij moeten de belangen van de bewoners en opgaves van gemeenten en provincies meewegen.

Na de bekendmaking van de staatssecretaris ging Defensie in gesprek met regionale en lokale bestuurders. Van der Maat: "Mede op basis van de gesprekken zien we er meerwaarde in om samen met de betrokken partners tot een nadere uitwerking van scenario’s te komen. Dat is ook nodig om tot een beter houdbaar besluit te komen."

Langer in onzekerheid
Van der Maat vindt het 'uitermate vervelend' dat door het uitstellen van de keuze provincies, gemeenten en de agrarische families in Zeewolde in onzekerheid blijven. Hij schrijft dat de uitwerking en uitvoering van het project jaren in beslag gaan nemen.

"Bij deze langlopende processen is het altijd zoeken naar balans. Tussen aan de ene kant transparantie en aan de andere kant het juiste moment kiezen. Ik ga kijken of wij hen perspectief kunnen bieden." Voor de zomer informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer over de gang van zaken. De verwachting is dat er volgend jaar een besluit genomen zal worden over de locaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel