Almeerders die uit schuldsanering zijn worden korter geregistreerd bij BKR

ALMERE • Vr 12 mei 2023 | 14:00 • Vrijdag 12 mei 2023 | 14:00

Almeerders die een schuldsaneringstraject goed hebben afgerond, staan binnenkort nog maar zes maanden geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is besloten tijdens de Politieke Markt in Almere van donderdagavond. Nu blijven mensen nog vijf jaar geregistreerd bij het bureau.

De motie om dit aan te passen, kwam van Hassan Buyatui, fractievoorzitter van DENK. Hij vindt het belangrijk dat schuldaflossers sneller een nieuwe start krijgen. “Je gunt ze zo snel mogelijk een tweede kans en deze motie draagt daar positief aan bij.”

Stap in goede richting
Volgens Buyatui krijgen de Almeerders met de aangenomen motie wat meer lucht. “Nu kunnen mensen uit goed afgeronde saneringstrajecten sneller een abonnement afsluiten en kredieten krijgen. Ook wordt het makkelijker om een woning te krijgen of een eigen zaak te beginnen.”

Het is een stap in de goede richting, zegt fractievoorzitter Buyatui. “We zijn er nog lang niet, maar de desbetreffende portefeuillehouder en een groot deel van de raad zijn enthousiast.”

Tegengeluiden
Toch waren er ook tegengeluiden te horen tijdens de Politieke Markt. De partijen Leefbaar Almere en de PVV willen bijvoorbeeld eerst de resultaten afwachten van vijf pilotsteden waar mensen nu al minder lang geregistreerd staan bij het BKR.

Ook de VVD was minder enthousiast. Zo zei raadslid Aileen Oostveen: “Ik ben voor het verkorten van de BKR-registratie, maar dat moet landelijk geregeld worden. Op die manier moet willekeur worden voorkomen.”

Dit verhaal is gemaakt door Engeline Keizer. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: engeline.keizer@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel