Oude windmolens blijven toch niet langer draaien

FLEVOLAND • Za 13 mei 2023 | 11:00 • Zaterdag 13 mei 2023 | 11:00

Het idee om windmolens die eigenlijk afgebroken zouden worden toch langer te laten draaien, is onhaalbaar. Dat meldt het college van Gedeputeerde Staten. Het is in de praktijk te omslachtig en het politieke draagvlak ontbreekt.

In oktober vorig jaar ontstond bij de provinciebestuur het plan om windmolens langer in bedrijf te houden. Bedoeling was om zo minder afhankelijk te worden van energie uit het buitenland. Bovendien zou de opbrengst ten goede moeten komen aan inwoners die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Veel rompslomp
Nadat alle voor- en nadelen op een rij zijn gezet heeft GS besloten van het idee af te zien. Daarvoor zijn verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat er voor het langer laten draaien van turbines erg veel geregeld moet worden. Zo zouden er nieuwe afspraken moeten komen met het Rijk, gemeenten en windparken. Ook het Regioplan dat voor de Flevolandse windenergie is opgesteld, zou veranderd moeten worden, net als de juridische overeenkomsten met windmoleneigenaren.

Een bijkomend probleem is dat niet alle oudere windmolens in aanmerking komen voor dit initiatief. De turbines van Windpark Groen en Blauw zijn te klein in aantal of moeten al zo snel worden gesaneerd dat het onhaalbaar is om daar nog nieuwe vergunningen voor te regelen.

Zeewolde komt wel in aanmerking
Voor 135 turbines van Windpark Zeewolde is het wel effectief en haalbaar om ze langer te laten draaien dan nu gepland. Maar de provincie ziet daar vanaf omdat er gevreesd wordt voor onvrede bij windmoleneigenaren uit de rest van Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel