Nieuwe urnenmuur op begraafplaats in gebruik genomen

KRAGGENBURG • Za 13 mei 2023 | 16:01 • Zaterdag 13 mei 2023 | 16:01

De begraafplaats van Kraggenburg heeft sinds zaterdag ruimte om urnen met de as van overledenen neer te zetten. Op de zestig jaar oude begraafplaats is een nieuwe urnenmuur gemaakt, die met een korte ceremonie in gebruik werd genomen.

Drie jaar geleden ontstonden de plannen voor een urnenmuur. "Tot nu toe had je eigenlijk alleen de mogelijkheid om een urn thuis in de kast te zetten of de as uit te strooien", legt Krijn de Hamer uit. De vice-voorzitter van Dorpsbelang vond dat Kraggenburg, in navolging van andere dorpen in Noordoostpolder, een plek moest krijgen waar je kunt herdenken, ook na de crematie van een overledene. "Dat is voor een dorp heel belangrijk."

Van en voor het dorp
Realisatie van de urnenmuur kostte veel meer tijd dan gehoopt. "Ik dacht dat een half jaar wel genoeg zou zijn, maar dat was een beetje naïef. We wilden dat het plan breed gedragen werd door de inwoners van Kraggenburg. Het is dus een heel proces geweest van inspraak, vergunningen aanvragen en financiering regelen." Het benodigde budget van 36.000 euro werd bijeen gebracht door de gemeente en subsidies van het Fonds Leefbaarheid Platteland Flevoland, SBBK, ZONL en Kern met Pit.

Bijna alles zelf gedaan
Om de kosten te drukken werkten veel inwoners van het dorp mee aan de bouw van de urnenmuur. "Behalve het metselwerk wat we echt niet konden, hebben we de rest allemaal zelf gedaan", aldus De Hamer, die tevreden kijkt naar het resultaat. Ook vrijwilliger Jules Overmars, lid van de groen-brigade van het dorp, is trots. "Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen, een heel stijlvolle urnenmuur voor deze begraafplaats."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel