Mercatus gaat twaalf 'biobased' huurwoningen laten bouwen

MARKNESSE • Wo 17 mei 2023 | 11:27 • Woensdag 17 mei 2023 | 11:27

Woningcorporatie Mercatus in Noordoostpolder gaat twaalf biobased huurwoningen laten bouwen in Marknesse. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen, zoals hout, vlas, lisdodde, bermgras en hennep. Mercatus werkt in Marknesse samen met aannemers Salverda en de Mateboer Groep.

Volgens Mercatus komt bij de huidige manier van bouwen veel CO2 vrij bij de productie van materialen. Een alternatief is het gebruik van biobased bouwmaterialen, omdat die juist CO2 opslaan.

Het voorlopige ontwerp van de biobased huurhuizen is dinsdag gepresenteerd aan andere Flevolandse woningcorporaties en aan de provincie Flevoland. De bouw begint in het najaar van 2023.

Biobased zegt iets over de oorsprong van een materiaal. Het duidt op materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen- zoals vezels, suiker(s), micro-organismen, of eiwitten. Vaak gaat het hierbij om het toepassen van biobased bouwtechnieken (skeletbouw) en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare biobased bouwmaterialen, zoals hout of verschillende grassoorten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel