Varend ontgassen uiterlijk volgend jaar juli verboden

FLEVOLAND • Wo 17 mei 2023 | 16:13 • Woensdag 17 mei 2023 | 16:13

Uiterlijk volgend jaar juli is er een verbod op varend ontgassen. Dat heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten. Vanaf dan zal de Inspectie Leefomgeving en Transport erop handhaven.

Binnenvaartschepen die chemische stoffen zoals olie vervoeren moeten soms na het lossen ook de overgebleven damp kwijt. Dit doen ze door met ventilatoren de giftige dampen tijdens het varen naar buiten te blazen. Dat gebeurt ook voor de Flevolandse kust, zoals op het Markermeer, en is potentieel gevaarlijk voor mensen en slecht voor de natuur.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit maakten de juridische analyse op verzoek van Omroep Flevoland, nadat de omroep ontdekte dat er voor de kust van Flevoland tussen de 100 en 400 keer per jaar varend wordt ontgast. Daarbij worden grote hoeveelheden zeer giftige en kankerverwekkende stoffen de lucht in geblazen. Na publicatie van Omroep Flevoland en NRC over de conclusies van het onderzoek werden in de Tweede Kamer moties ingediend om het varend ontgassen zo snel mogelijk te verbieden.

Jarenlang proces
Nederland zet zich al sinds 2013 in om in een internationaal verdrag afspraken te maken over het varend ontgassen. Dat moet door alle Europese lidstaten worden goedgekeurd. In 2017 besloot een aantal lidstaten het te verbieden, maar dat moest nog wel bekrachtigd worden. Ook EU-partner Zwitserland heeft dat nog niet gedaan, maar de verwachting is dat dit eind dit jaar gebeurt. Een half jaar later kan het verbod dan in werking treden.

Hoewel Zwitserland dus nog niet alle stappen heeft genomen, legt minister Harbers de datum van 1 juli nu al vast. Daarmee wil hij dat het voor alle partijen alvast duidelijk is wanneer het verbod ingaat, ook omdat zij daarvoor de nodige voorbereidingen moeten treffen. Het verbod kan eerder in werking treden, als Zwitserland de bekrachtiging sneller afrondt.

Duidelijkheid voor betrokkenen
Minister Harbers: "Nederland zet zich al jaren in om een verbod op varend ontgassen (..) te krijgen. Het is heel goed nieuws dat er nu duidelijkheid is over het moment waarop het verbod ingaat. De komende maanden gaan alle betrokken partijen samen kijken hoe we richting 1 juli volgend jaar de stappen kunnen nemen die nodig zijn, om schepen vanaf die datum op een andere manier te ontgassen." Ook gedeputeerde Gebke van Gaal is blij: "Ik denk dat het goed is voor Nederland en voor de binnenvaartschippers en de wateren. Het heeft lang geduurd."

Het verbod gaat direct gelden voor veel vormen van ontgassen, meldt het ministerie. Eerder werd afgesproken om in fases stoffen te verbieden, maar de Nederlandse sector wil dat niet, meldt Harbers. Vanaf juli gaat het verbod dus niet alleen gelden voor benzine of benzeen, maar ook voor gassen van ruwe aardolie, ontvlambare vloeistoffen en koolwaterstoffen met meer dan 10 procent benzeen.

Voor de zomer moet er een plan liggen met concrete acties en afspraken om in juli tot een effectief verbod te komen. Tot het verbod wordt wel gecontroleerd op de plekken waar het niet mag, zegt gedeputeerde Van Gaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel