Drie jaar cel geëist voor gooien gootsteenontstopper, slachtoffer liep brandwonden op

ZEEWOLDE • Wo 17 mei 2023 | 18:06 • Woensdag 17 mei 2023 | 18:06

Tegen een man die begin vorig jaar in Zeewolde iemand zwaar verwondde door met een fles gootsteenontstopper te gooien, is woensdag drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Het slachtoffer raakte voor een vijfde deel van zijn lichaam verbrand.

De 42-jarige verdachte werd eerder beschuldigd van poging tot doodslag, maar de officier van justitie denkt dat er geen sprake van opzet is geweest. Wel vindt justitie dat zware mishandeling bewezen kan worden. De verdachte zou immers hebben geweten dat er in de fles een zwaar chemische stof zat.

Tbs met voorwaarden is een lichte vorm van tbs. De dader moet zich dan aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mag hij een bepaalde periode geen drugs of alcohol gebruiken en moet hij zich psychiatrisch laten behandelen.

Geschreeuw en rook
Bewoners van de Valkenier in Zeewolde hoorden op 15 januari vorig jaar geschreeuw in hun straat en zagen rook uit een woning komen. Er stond een man op straat met ontbloot bovenlijf. Op zijn huid zagen de buren grote blaren.

Het slachtoffer was uit een woning in de straat komen lopen. De bewoner van dat huis werd opgepakt. Volgens de verdachte had hij de avond ervoor een hoge dosis van de drug ketamine gebruikt. Een vriendin en een vriend, het latere slachtoffer, waren onverwacht op visite gekomen. Toen de verdachte naar bed ging, nam hij een slaappil. Van wat er daarna gebeurd is, kan de verdachte zich weinig herinneren. Er ontstond ruzie, waarbij de verdachte met een flesje gooide. Hij dacht dat er schoonmaakmiddel in zat.

Het slachtoffer had overal brandletsel, ook in zijn keel. De man werd met tweede- en derdegraads verbrandingen opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk. Met het slachtoffer gaat het nog niet zo goed. Hij woont en wordt verzorgd bij het Leger des Heils in een ander deel van het land.

Verdachte ontkent zelf drugs te hebben gemaakt
In de huurwoning van de verdachte werden door de politie verschillende vloeistoffen aangetroffen. Het ging om een schuimachtige substantie, gootsteenontstopper, ketamine en loog. Die laatste stof veroorzaakt veel letsel.

De verdachte is al meerdere keren met politie en justitie in aanraking geweest. Dat kwam onder meer door drugsgebruik. De man is eerder veroordeeld voor poging tot doodslag. Toen het incident in Zeewolde plaatsvond, was de verdachte net anderhalf jaar vrij, na een celstraf van vijf jaar. In het Pieter Baancentrum is geen persoonlijkheidsstoornis bij de man vastgesteld. Wel heeft hij een gevoelige persoonlijkheid en is hij bovengemiddeld intelligent.

De man betuigde tijdens de zitting spijt over het gooien met het flesje. Hij zei het erg te vinden wat er is gebeurd en dit nooit te hebben gewild.

Mogelijke psychose
Deskundigen stelden dat hij tijdens zijn daad mogelijk in een psychose zat. Die kan veroorzaakt zijn door het gebruik van ketamine. De Zeewoldenaar zit nu in een kliniek.

Volgens de advocaat van de verdachte heeft zijn cliënt met het flesje gegooid, maar geen stof over het lichaam of in de mond van het slachtoffer gegoten. De advocaat vindt ook dat er vraagtekens moeten worden geplaatst bij de ernst van het letsel, omdat veel brandwonden van het slachtoffer zijn genezen.

Het Openbaar Ministerie vindt dat er een aannemelijke kans op zwaar letsel is ontstaan. Verdachte en slachtoffer waren op korte afstand van elkaar in de woonkamer. Het OM vindt dat zware mishandeling bewezen is en vindt tbs met voorwaarden passend. Volgens de advocaat is dat een veel te strenge straf.

De rechtbank doet op 14 juni uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel