Prehistorische visfuik uit Emmeloord komt terug naar Flevoland

EMMELOORD • Ma 22 mei 2023 | 20:48 • Maandag 22 mei 2023 | 20:48

Een prehistorische visfuik die ruim 20 jaar geleden bij een archeologisch onderzoek in Emmeloord gevonden is, komt weer terug naar Flevoland. Het object was een tijd lang ondergebracht in het museum Vlaardingen, maar wordt nu toegevoegd aan de archeologische collectie van Flevoland.

De fuik krijgt een plekje in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten bij Batavialand in Lelystad. Volgens Gedeputeerde Staten is de fuik van hoge wetenschappelijke waarde en onlosmakelijk met de geschiedenis van Flevoland verbonden.

Volgens de provincie is de fuik bijzonder omdat de oorspronkelijke driedimensionale vorm behouden is gebleven. In 2000 en 2001 werden er opgravingen gedaan op een kavel bij Emmeloord. In totaal werden daar 44 fuiken uit de midden en late steentijd gevonden. Uiteindelijk zijn slechts twee fuiken volledig behouden gebleven. Eén staat nu in Museum Schokland, de ander in Museum Vlaardingen. De laatste heeft besloten de fuik aan Flevoland te schenken.

Hoe is de prehistorische visfuik eraan toe?
Het object is nu in matige staat en er zijn herstelwerkzaamheden nodig voor het behoud, onderzoek en expositie van de fuik. Veel van de vlechtwerktwijgjes liggen los en er zijn scheuren ontstaan in de grond waar de fuik in ligt. Daarom wordt er voor het herstel 5.000 euro door de provincie uitgetrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel