Woo-verzoeken provincie Flevoland verdubbeld: 'Steeds meer en ingewikkelder'

FLEVOLAND • Do 25 mei 2023 | 7:17 • Donderdag 25 mei 2023 | 7:17

Het aantal Woo-verzoeken dat de provincie Flevoland in 2022 heeft gekregen is bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een jaarverslag van de provincie over de Wet open overheid (Woo).

Waar Flevoland in 2021 nog 46 informatieverzoeken ontving, waren dat er vorig jaar 75. Met de Wet open overheid is het voor iedereen mogelijk om informatie op te vragen bij de overheid.

De betreffende overheid heeft dan vier weken de tijd om de gevraagde informatie te overhandigen of bezwaar te maken tegen de aanvraag, bijvoorbeeld als die te veel gevoelige informatie bevat. Geregeld krijgt de aanvrager de documenten dan (deels) zwartgelakt aangeleverd.

Veel vragen over stikstof en datacenter
De meeste informatieverzoeken gingen over stikstof. Ook het datacentrum in Zeewolde en de problemen in de Almeerse wijk Oosterwold zijn veel opgevraagde onderwerpen. Omdat het soms om dikke dossiers gaat zijn de aanvragen steeds ingewikkelder geworden, schrijft de provincie.

Volgens de wet heeft Flevoland bij een Woo-verzoek uiterlijk zes weken de tijd om alle informatie te verzamelen. Toch is het in 15 van de 75 gevallen niet gelukt om de informatie op tijd aan te leveren. Dat komt volgens de provincie vooral ook door het ingewikkelder worden van de aanvragen. Een document kan namelijk uit één pagina bestaan, maar ook uit honderden bladzijden.

Het overschrijden van deze termijn heeft niet direct gevolgen voor de provincie, al kan er wel een boete van maximaal 30.000 euro worden opgelegd. De aanvrager moet dan wel eerst een heel juridisch traject doorlopen. De provincie verwacht dat de stijging van het aantal aanvragen de komende jaren verder doorzet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel