Buitenzwembad Almere wordt hoofdpijndossier

ALMERE • Do 25 mei 2023 | 21:06 • Donderdag 25 mei 2023 | 21:06

De realisatie van een buitenzwembad in Almere wordt langzamerhand een hoofdpijndossier. De lokale politiek vindt de keuze tussen twee voorgestelde locaties verre van ideaal en spreekt van een onmogelijke keuze. De politieke partijen konden donderdagavond geen ideale plek aanwijzen waar in 2030 een openluchtbad zou kunnen komen.

Het college van burgemeester en wethouders wil dat de gemeenteraad laat weten naar welke locatie extra onderzoek moet komen: een 25 meter bad naast het binnenzwembad in Almere Stad of een 50 meter bad in het Spanningsveldbos. Drie Almeerders, die voor de discussie de raadsleden toespraken, wezen op grote nadelen bij de twee plekken. De beoogde locaties zouden te klein zijn, er wordt verkeer- , parkeer- en geluidsoverlast verwacht of er moeten bomen worden gekapt.

Veel raadsleden vrezen bij deze twee locaties protest van omwonenden. De politieke partijen opperden talloze andere opties, zoals bij het Kasteel Almere, bij Almere Jungle, bij het binnenzwembad in Almere Poort of op het sportcomplex Fanny Blankers Koen. Ook is de vraag of het nieuwe buitenzwembad een regionale uitstraling moet hebben of alleen bedoeld is voor Almeerders. Bovendien wil Ivar van Rijn van D66 graag onderzocht hebben of een 50 meter bad mogelijk is in Almere Stad.

Er zijn geen locaties zonder nadelen zei wethouder Maaike Veeningen. Ze liet weten dat de locaties Fanny Blankers Koen en Almere Poort al in een eerder stadium zijn afgevallen en dat de grond rond Kasteel Almere niet van de gemeente is.

Waarom duurt het zo lang?
Jan Bouwma van 50PLUS noemt het onvoorstelbaar dat het zo lang moet duren voordat de gemeenteraad van Almere een besluit neemt. Hij refereerde aan het initiatief van Jasmijn, die eind 2009 de wens voor een openluchtbad uitsprak. Zij is inmiddels 26. "De inwoners van Almere zijn nou weleens toe aan een buitenzwembad", aldus Bouwma, die overigens geen voorstander is van beide opties.

Chris Jansen van de PVV wees ook nog op de netcongestie, waardoor het nog onduidelijk is of een nieuw zwembad wel voor 2030 aangesloten kan worden op het elektriciteitsnetwerk. Jansen verwacht dat Almeerse kinderen die nu graag buiten willen zwemmen straks als volwassenen met hun eigen kinderen pas een duik kunnen nemen. Wethouder Veeningen bevestigt dat netcongestie een probleem is, maar dat de locatie in Almere Stad dan de voorkeur heeft omdat het huidige binnenzwembad al elektriciteit heeft.

Marco de Kat van Leefbaar Almere hoopt dat de huidige raadsleden voortborduren op besluiten die de afgelopen jaren in Almere genomen zijn. Hij vreest dat de huidige gemeenteraad stappen terug wil doen in dit proces. "Wij willen geen Gregor Stam-triathlonbad van 50 meter maar een Jasmijn-bad van 25 meter", zei De Kat.

Wethouder Veeningen schat in dat een vervolgonderzoek na de zomer kan beginnen en een half jaar gaat duren. Het debat over het buitenzwembad wordt bij een volgende Politieke Markt voortgezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel