Nieuwe ondernemers horen deze zomer of ze elektriciteit krijgen

FLEVOLAND • Vr 10 maart 2023 | 13:56 • Vrijdag 10 maart 2023 | 13:56

Scholen, supermarkteigenaren en andere ondernemers die zich willen vestigen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland horen deze zomer of ze vóór 2027 aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk. Dat zegt netbeheerder TenneT, die wacht op de resultaten van een onderzoek onder de huidige grootverbruikers. Als die bestaande bedrijven anders met hun energiegebruik omgaan, komt er vervroegd ruimte vrij voor nieuwe scholen, winkels en grote bedrijven.

TenneT liet november vorig jaar weten dat het stroomnet in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland vrijwel vol zit. Wie een nieuwe stroomaansluiting wil hebben, kan die bijna niet meer krijgen. Het probleem moet tussen 2027 en 2029 zijn opgelost. Dan worden nieuwe elektriciteitsmasten geplaatst.

Om voor 2027 toch nog scholen, winkels en kantoren aan te kunnen sluiten op het stroomnet, wordt geïnventariseerd of de huidige afnemers hun energieverbruik kunnen spreiden. Als bijvoorbeeld bedrijven op verschillende momenten in de dag opstarten, is er overdag wat meer ruimte op het stroomnet. In onder meer Zeeland en Noord-Brabant is zo'n constructie al gelukt, aldus TenneT.

Willen ondernemers hun energieverbruik aanpassen?
Twee jaar geleden bleek het spreiden van energie niet mogelijk in Dronten en Lelystad. Toen werd door een taskforce ingezet op energiebesparing. TenneT verwacht van het nieuwe onderzoek een beter resultaat. Dat komt omdat overheden, netbeheerders en marktpartijen intensiever met elkaar overleggen, zegt de netbeheerder.

Volgens gedeputeerde Jop Fackeldey is Flevoland door deze situatie minder interessant als vestigingsplek. De provincie spreekt met ondernemers over slimmer energiegebruik. Zo lopen er gesprekken met bedrijven op industrieterrein Nagelerweg in Emmeloord en Lelystad Airport Businesspark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel