Stroomnet in de provincie is zo goed als vol

FLEVOLAND • Do 17 november 2022 | 8:19 • Donderdag 17 november 2022 | 8:19

Nieuwe aansluitingen op het stroomnet zijn in een groot deel van Nederland, waaronder Flevoland, vrijwel niet meer mogelijk. Netbeheerder TenneT meldt dat er sprake is van zogeheten 'netcongestie'. Deze beperking op het net komt door het toegenomen aantal wind- en zonneparken. Ook zijn bedrijven versneld aan het verduurzamen vanwege de hoge gasprijzen, aldus TenneT.

De problemen doen zich voor in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Daar ontstaat een wachtlijst op zowel het afnemen als terugleveren van elektriciteit voor nieuwe klanten, zoals bedrijven, instellingen en wind- en zonneparken. TenneT roept nu op om op rustige momenten energie terug te leveren. Daar staat een vergoeding tegenover. Ook is de netbeheerder bezig om zwaardere lijnen in de bestaande elektriciteitsmasten te hangen.

Het probleem voor het stroomnet kan pas in 2027 worden opgelost. Dan komen er nieuwe elektriciteitsmasten in Flevoland. Dat jaartal kan niet naar voren worden gehaald omdat het bouw- en vergunningenproces veel tijd kost, zegt Van Gorp. "Tot die tijd moeten we kijken hoe we de schaarse ruimte kunnen inzetten." Woningeigenaren hebben geen last van de netcongestie waardoor zij nog wel kunnen worden aangesloten.

Provincie stapt naar het Rijk
De provincie maakt zich zorgen over de melding van TenneT. Volgens gedeputeerde Jop Fackeldey kan de netcongestie grote gevolgen hebben voor de toekomstige ontwikkeling van Flevoland: "Onze ondernemers hebben stroom nodig voor hun productie. Onze inwoners hebben het nodig voor hun huizen, hun vervoer en voor alle voorzieningen die het leven aangenamer maken."

Daarom gaat de provincies samen met de andere provincies die het aangaan het probleem aankaarten bij het Rijk. Fackeldey zegt daarover: "Daar liggen, wat ons betreft, de beste kansen voor een goede oplossing. Om deze problemen op korte termijn het hoofd te bieden hebben we samen met het Energie Expertisecentrum Flevoland en de bedrijfskringen van VNO-NCW een taskforce opgezet waar specialisten praktische ondersteuning geven aan ondernemers."

Wijziging Energiewet
De provincies willen ook dat de huidige Energiewet wordt gewijzigd. Nu nog is het zo dat als een bedrijf een aanvraag doet voor elektriciteit deze onderneming op een wachtlijst komt te staan. Zodra er ruimte komt wordt het bedrijf op het net aangesloten. De provincies willen van de wachtlijst af. Ze willen een systeem waarbij de mogelijkheid bestaat om strategische keuzes te maken. Zo zou bijvoorbeeld eerder een ziekenhuis aangesloten moeten worden dan een bedrijventerrein. TenneT zegt daarover in gesprek te zijn met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Teruglevering stroom van windparken
Op dit moment zijn er volgens de provincie geen problemen te verwachten met de grote opwekkers van stroom in Flevoland. De bestaande windparken zijn allemaal aangesloten en de windparken die nog opgeleverd worden de komende periode, hebben allemaal een gereserveerde ruimte op het stroomnet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel