Samenwerking om nieuwe bedrijven aan te sluiten op elektriciteitsnet

LELYSTAD • Vr 3 december 2021 | 13:21 • Vrijdag 3 december 2021 | 13:21

In een poging de problemen met het elektriciteitsnetwerk aan te pakken, gaan verschillende Flevolandse overheden met netbeheerders samenwerken om nieuwe grootverbruikers van stroom toch aan te kunnen sluiten op het netwerk. Het elektriciteitsstation in de wijk Landerijen in Lelystad zit vol, waardoor er eigenlijk geen nieuwe bedrijven op aangesloten kunnen worden.

De gemeente Lelystad richt samen met netbeheerders Liander en TenneT, de gemeente Dronten en de provincie een zogeheten 'taskforce' op. Die gaat gevestigde bedrijven in ruil voor een financiële vergoeding vragen om energie te besparen en het gebruik ervan te spreiden. Daardoor wordt op drukke momenten minder stroom gevraagd, zodat er meer ruimte komt op het elektriciteitsnet.

Onderhandelingen
Eerder deze week maakte Liander ook bekend geld te geven aan bedrijven die hun energieverbruik structureel willen spreiden. De gemeente Lelystad meldt dat er al gesprekken lopen tussen Liander en bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (LAB) om te kijken of dit daar mogelijk is.

De partijen die in de taskforce zitten, gaan ook werken aan de komst van een nieuw station dat energie kan leveren. Liander verwacht dat in 2026 gebouwd te hebben en te kunnen gebruiken. De samenwerkende partijen kiezen een locatie en regelen de vergunningen voor het station.

Uitzonderingen
De krapte op het elektriciteitsnetwerk geldt overigens alleen voor nieuwe bedrijven en grootverbruikers die extra stroom willen afnemen. Bestaande bedrijven en woningen hebben er geen last van. Wethouder Elzakalai meldde eerder dat het ook geen effect heeft op de 40.000 woningen die nog gebouwd moeten worden, de opening van Lelystad Airport en bedrijventerrein Flevokust Haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel