'Flexibeler energiegebruik is nodig voor aansluiting van nieuwe bedrijven'

FLEVOLAND • Wo 21 december 2022 | 14:03 • Woensdag 21 december 2022 | 14:03

Ondernemers moeten het energieverbruik spreiden, zodat nieuwe bedrijven ook een aansluiting kunnen krijgen op het elektriciteitsnet. Dat zeggen landelijke en regionale overheden, netbeheerders en marktpartijen. Zij willen met een actieplan en nieuwe regelgeving slimmer energiegebruik stimuleren. Ook moet de verzwaring van het stroomnet sneller gaan door de samenwerking.

Minister Jetten van Klimaat en Energie kreeg het actieplan woensdag aangeboden. Het doel van de overheden, netbeheerders en marktpartijen is om op zoveel mogelijk manieren ruimte op het stroomnet te maken. Het moet financieel aantrekkelijk worden om op rustige momenten energie af te nemen en terug te leveren. Ook willen ze bij samenwerkende partijen flexibele contracten introduceren en het delen van één aansluiting voor wind, zon én energieopslag mogelijk maken.

Om de verzwaring van het elektriciteitsnet sneller te laten verlopen, komt er in elke provincie een overleg tussen overheden, netbeheerders en ondernemers. Het doel is om plannen beter op elkaar af te stemmen, waardoor vergunningen ook sneller kunnen worden afgegeven. De provincie en gemeenten gaan ook onderzoek doen naar energiehubs. Daar komt opgewekte energie samen voor opslag en verbruik. Dat moet het stroomnet ook ontlasten.

Taskforce bestaat al in Dronten en Lelystad
Een overleg tussen overheden en netbeheerders is niet nieuw in Flevoland. Vorig jaar werd een taskforce in Dronten en Lelystad opgericht voor het spreiden van energie door ondernemers. Spreiding bleek niet mogelijk, waarna de taskforce zich richtte op energiebesparing. Volgens TenneT moet het nu wel gaan lukken. "Door nog meer de samenwerking op te zoeken en met nog meer verschillende partijen het gesprek aan te gaan", zegt woordvoerder Jorrit de Jong.

Nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet zijn in een groot deel van Flevoland vrijwel niet meer mogelijk. Grootverbruikers in Noordelijk Flevoland kwamen in mei op een wachtlijst te staan. Deze lijst werd in november ingevoerd voor nieuwe zakelijke klanten in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Bedrijfskring Lelystad liet in november weten dat ondernemers onderling stroom wilden uitwisselen, maar dat dat werd verhinderd door wet- en regelgeving. Daarom lijkt het actieplan voor hen een oplossing.

TenneT liet eerder weten dat de problemen met het stroomnet in Flevoland op zijn vroegst in 2027 zijn opgelost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel