47 Flevolandse scholen doen mee aan project voor schoolmaaltijden

FLEVOLAND • Vr 26 mei 2023 | 17:10 • Vrijdag 26 mei 2023 | 17:10

In Flevoland bieden 47 basisscholen en middelbare scholen dit jaar een maaltijd of maaltijdvoucher aan. Dat laten het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis weten. De scholen maken gebruik van het project 'Schoolmaaltijden' van het ministerie van Onderwijs. Dat heeft 100 miljoen euro uitgetrokken om scholieren aan eten te helpen. Het moet ervoor zorgen dat kinderen niet met een lage maag komen te zitten.

Volgens het Rode Kruis gaan vooral basisscholen en het speciaal onderwijs in Flevoland met het project aan de slag. Twee derde van de scholen gaat het geld inzetten voor een ontbijt of lunch, een derde gebruikt het project voor een wekelijkse boodschappenkaart met daarop elf euro per kind. Dat is vergelijkbaar met het landelijke beeld.

Een eis voor de maaltijden en boodschappencheque is dat minimaal 30 procent van ouders van de leerlingen op een school een laag inkomen heeft. Dat wordt gecontroleerd via het zogenoemde Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs. "Daarin staat per school in of de 30 procent gehaald wordt", laat een woordvoerder van het Jeugdeducatiefonds weten. "Daarmee worden ze goed- of afgekeurd."

Vervolg op eerder project van Jeugdeducatiefonds
D66 en Volt in de Tweede Kamer stelden een project voor schoolmaaltijden voor. Dat gebeurde nadat er veel vraag bleek naar de maaltijden tijdens een project van het Jeugdeducatiefonds. Daar deden negen scholen uit Almere en Emmeloord aan mee. Minister Wiersma besloot vervolgens de 100 miljoen euro uit te trekken. Zo zag het fonds dat er nu ook meer middelbare scholen en instellingen in het speciaal onderwijs aan de bel trokken.

In totaal doen 1302 scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs mee aan het project. De meeste scholen staan in Zuid-Holland (378) en Noord-Holland (238). Na Flevoland volgt Friesland (44). De deelnemende scholen zeggen het Rode Kruis en Jeugdeducatiefonds zeggen de deelnemende scholen niet bekend te mogen maken. Dat gebeurt niet vanwege de privacy en de samenwerking met het ministerie van Onderwijs.

Scholen kunnen zich nog aanmelden voor het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel