Rechter beslist: buffels blijven voorlopig in Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 31 mei 2023 | 11:26 • Woensdag 31 mei 2023 | 11:26

Een kudde van 347 waterbuffels van een melkveehouder in Zeewolde hoeft niet te worden overgebracht naar een boer in het Groningse Niebert. Dat heeft de rechter in Lelystad dinsdag beslist.

De twee boeren hebben een conflict over het eigendom van de dieren. De Groninger liet beslag leggen op de dieren en wilde ze zo snel mogelijk ophalen. De Zeewolder boer spande een kort geding aan om te voorkomen dat de dieren werden weggehaald.

Tijdens de zitting vertelde de Zeewolder boer onlangs dat hij weliswaar een koopcontract met de Groninger had gesloten, maar dat zou slechts een schijnconstructie zijn geweest waar de Groninger willens en wetens aan mee had gewerkt. De zoon van de Zeewolder boer zat in de problemen en dreigde zijn buffels kwijt te raken. Door ze op papier aan de Groninger te verkopen, konden ze niet meer van de zoon worden afgepakt.

Maar toen de Groninger de 'gekochte' dieren vervolgens ook werkelijk opeiste, ontstond er een conflict tussen de partijen. De Zeewoldenaren stellen dat zij de Groninger een vergoeding hebben betaald. Ook zou hij veel geld hebben verdiend met de verkoop van een andere kudde buffels. Het koopcontract met de Groninger zou bovendien niet geldig zijn, omdat de vader dieren verkocht die in werkelijkheid van de zoon waren.

De rechter in Lelystad oordeelde dinsdag dat niet duidelijk is wie er nu werkelijk de eigenaar van de dieren is. Ze bepaalde daarom uitsluitend dat de dieren nu niet verplaatst mogen worden. Het beslag op de buffels blijft van kracht, tot het conflict over het eigendom is opgelost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel