Wethouder De Jonge: Almere heeft plan van aanpak statushouders klaar

ALMERE • Vr 2 juni 2023 | 11:49 • Vrijdag 2 juni 2023 | 11:49

De gemeente Almere heeft een plan van aanpak voor het huisvesten van statushouders en stuurt dat vrijdag 2 juni naar de provincie Flevoland. De provincie heeft een ultimatum gesteld omdat de gemeente treuzelt met het huisvesten. Als Almere geen plan had, zou de provincie de bijna 500 vluchtelingen met een verblijfstatus zelf huisvesten. De kosten daarvan zouden dan naar de gemeente Almere gaan.

Wethouder Froukje de Jonge vertelde donderdagavond tijdens de Politieke Markt dat het plan rond is. Volgens haar duurde het lang omdat de gemeente kiest voor spreiding van statushouders over de stad. Volgens de wethouder kiezen andere gemeenten om snel tijdelijke woningen te bouwen op één plek, maar is dat tegen het principe van Almere.

In het plan van aanpak staat onder meer dat statushouders soms voorrang krijgen op huurwoningen en ook dat er kantoren en winkels worden verbouwd tot woning. Meer details zijn hier te lezen.

Zorginstellingen, woningcorporaties en gemeenten zijn volgens de wethouder bezig met het vinden van woonruimte door de hele stad. De wethouder laat weten dat het college van burgemeester en wethouders integratie van statushouders belangrijk vindt. Door statushouders bij elkaar te zetten, leren zij de taal niet en vreest de wethouder dat zij niet goed wortelen in Almere.

Met het uitvoeren van het plan gaat het de gemeente lukken om voor 1 oktober de problematiek op te lossen. Volgens De Jonge is de oplossing niet makkelijk, maar is het de gemeente toch gelukt om aan de eisen te voldoen.

Hoe de spreiding en het plan er concreet uitzien, vertelde de wethouder niet. De provincie Flevoland heeft nog niet gereageerd op het plan van aanpak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel