Windpark mag batterij bouwen om windenergie op te slaan

SWIFTERBANT • Di 6 juni 2023 | 13:11 • Dinsdag 6 juni 2023 | 13:11

Windpark Samen voor de Wind in Swifterbant mag een batterij voor het opslaan van windenergie bouwen. De installatie zal bij de Overijsselse Tocht zo'n 500 vierkante meter in beslag nemen. Het college van burgemeester en wethouders van Dronten is akkoord met een vergunningaanvraag voor de bouw. Volgens de gemeente Dronten past de energieopslag binnen het bestemmingsplan van het gebied.

Het windpark wil de batterij om twee redenen aanleggen. Zo wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt, maar wordt die niet altijd gebruikt. Soms is het aanbod van windenergie hoger dan de vraag. Op winderige dagen kunnen de molens van het windpark bij Swifterbant meer stroom opwekken dan er eigenlijk nodig is. De batterij moet ervoor zorgen dat die stroom niet verdwijnt, maar wordt opgeslagen.

De installatie kan verder ook zorgen voor stabilisatie van het stroomnet. Op het moment van stroompieken, worden die eerst opgevangen door de batterij en later gedoseerd aan het net geleverd. Dat voorkomt stroomuitval of schade aan apparaten.

De batterij wordt zelf ongeveer zo groot als een container van een vrachtwagen en kan tot 10 megawatt vasthouden. Daaromheen moet ook een veiligheidszone en andere apparatuur gebouwd worden. Volgens het windpark is dat de reden dat het aantal vierkante meters voor de totale installatie snel toeneemt.

Het park is op dit moment nog bezig met de voorbereidingen. Als de termijn voor het inzien van de vergunning is verstreken, wordt een moment gepland waarop de werkzaamheden kunnen beginnen. Wat de batterij gaat kosten, is nog niet helemaal bekend omdat de prijzen van de grondstoffen momenteel snel wijzigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel