"De stuwdam is gebroken maar niet de wil van het Oekraïense volk"

EMMELOORD • Wo 7 juni 2023 | 6:01 • Woensdag 7 juni 2023 | 6:01

Oekraïense vluchtelingen in Flevoland zijn geschokt en aangeslagen door het nieuws over de verwoeste stuwdam nabij Cherson. Door de breuk in de Kachovka-dam in de Dnjepr is een groot gebied onder water komen staan. Tientallen dorpen worden ontruimd na de overstroming. Inwoners worden met bussen naar onder andere Kyiv en Odesa gebracht.

Voor de vluchtelingen in Flevoland die uit de regio komen waar de overstromingen plaatsvinden, is het nieuws te moeilijk om er over te praten, zegt pianodocente Irina Chaykovsky die van origine Oekraïens is en al 15 jaar in Nederland woont. "Ik sprak huilende mensen die in paniek zijn." Sommige vluchtelingen hebben nog familie wonen in het gebied.

'De huizen staan onder water'
"Sommigen hebben daar nog zoons. En veel oude mensen zijn daar gebleven omdat die het te moeilijk vinden om hun huisjes te verlaten." Volgens Chaykovsky proberen de vluchtelingen in Flevoland continu contact te krijgen met hun familie in het gebied. Maar dat gaat heel moeilijk. "De huizen staan onder water. Mensen hebben geen bereik daar. En degenen die hier zitten, die maken zich enorm zorgen."

Volgens Chaykovsky is de breuk in de dam voor iedere Oekraïner een zware slag. "Die stuwdam is heel belangrijk voor Oekraïne. Nu staan veel provincies onder water. Er is geen stroom, geen gas. De boeren zijn hun vee kwijt. Veel mensen hebben hun huis verloren. En er zullen ook mensen door zijn overleden, denk ik." Chaykovsky zegt zich ook grote zorgen te maken over de nabijgelegen kerncentrale van Zaporizja. "De centrale wordt gekoeld met het water uit de Dnjepr. Ik weet niet precies wat het betekent, maar ik weet wel dat het heel gevaarlijk kan worden."

Bij de Oekraïners bestaat al lange tijd vrees dat de dam in de Dnjepr zou worden opgeblazen. Maar tot op het laatste moment achtte Chaykovsky het niet voor mogelijk dat de dam echt zou worden vernietigd. "We dachten, ja, dat gaat toch te ver. Dat is onmenselijk. Dat dúrf je toch niet te doen? Maar blijkbaar heeft Poetin geen grenzen." Overigens is nog niet officieel vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de breuk in de dam. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld.

De dam mag dan wel gebroken zijn. Maar dat geldt allerminst voor de strijdvaardigheid van het Oekraïense volk, zegt Chaykovsky. "We zijn een sterk volk, we gaan niet janken. We gaan juist vechten voor onze onafhankelijkheid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel