Uitkijktorenplan is 'sympathiek', maar politiek Urk schrikt van 'exorbitante' kosten

URK • Wo 7 juni 2023 | 13:37 • Woensdag 7 juni 2023 | 13:37

De politiek op Urk vindt een plan voor een uitkijktoren sympathiek, maar het bijbehorende kostenplaatje is voor de meeste fracties in de gemeenteraad onverteerbaar. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering. Het voorstel om 150.000 euro te stoppen in een haalbaarheidsonderzoek naar de toren lijkt daardoor geen steun te krijgen in de eerstvolgende raadsvergadering.

Eind 2020 ontstond het idee voor de toren nadat voormalige sluisdeuren van de provincie beschikbaar kwamen. Deze liggen inmiddels al klaar op Urk om gebruikt te worden. Met de toren wil de gemeente het verhaal van het dorp vertellen in combinatie met het uitzicht over het voormalige eiland. De toren zou mogelijk een plekje krijgen bij de staart van het oude eiland. Daar is een recreatiegebied gemaakt en is het voormalige palenscherm gereconstrueerd.

Voor de SGP-fractie is dit echter geen geschikte locatie. De uitkijktoren aan De Noord zou dan te dicht op de naastgelegen huizen staan en de privacy van bewoners zou dan in het geding komen. De SGP wil dat er eerst met de buurt gepraat wordt voordat de politiek een besluit kan nemen.

Luxeproduct
De fractie van Hart voor Urk is geschrokken van de geschatte kosten. Want naast de 150.000 euro voor een haalbaarheidsonderzoek zou de bouw van de toren mogelijk acht ton kunnen gaan kosten. "Dat zijn exorbitante kosten, wij zien geen meerwaarde. Dat je in deze tijd zo makkelijk geld beschikbaar kunt maken voor zo'n luxeproduct", aldus Hart voor Urk. Ook de PVV had soortgelijke bezwaren.

Het CDA, Gemeentebelangen en Krachtig Urk wezen eveneens op de hoge kosten. De fracties willen dat er onder de Urker bevolking een breed draagvlak voor het plan komt, voordat ze zo'n investering willen toestaan: "Het verticaal weergeven van de plaatselijke geschiedenis is een mooie kans. Maar we moeten onze zin niet willen doordrijven, als de bevolking in verzet komt, dan schikken wij ons daartoe", aldus de fractie van Gemeentebelangen.

"It's all in the game"
Wethouder Freek Brouwer verbaasde zich enigszins dat de gemeenteraadsfracties nu zo terughoudend waren over het voorstel. Hij wees ze erop dat alle fracties vorig jaar nog hebben ingestemd met een motie over de uitkijktoren. Daarin droegen ze het college nog op om te kijken of er subsidies waren om te helpen bij de realisatie van de uitkijktoren. En ook vonden de partijen toen dat de toren er moest komen 'zodra er ruimte in de begroting is'. Die ruimte is er inmiddels. De wethouder zegde zich wel te gaan schikken aan de politieke realiteit. "It's all in the game."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel